Självutveckling

Min historia

Jag påbörjade en resa för att ha mer kontroll över mitt liv. Jag insåg att jag inte varit ärlig mot mig själv kring vad jag ville och hade hamnat på en plats där jag kände mig fast i min livsstil, låst att inte kunna göra något åt det och kämpade konstant med att vara lycklig. Med lite hjälp till att lyssna på mig själv började jag skriva dagbok, helt öppet ärligt och utan att dömma mina tankar eller känslor.

Sakta men säkert insåg jag att jag inte var lycklig och inte heller skulle bli det av sakerna jag föreställt mig. Jag ville förändra mycket av det liv jag skapat och när konceptet Bullet Journaling kom in i mitt liv började jag se att det är möjligt att börja med det man har, där man är just nu och göra det man kan.

Mina verktyg

Genom yoga, KBT och skrivandet har jag kommit på vad som verkligen är viktigt för mig.  Visste du att det är 42% större chans att du når dina mål om du skriver ner dem? Bloggen är, förutom en påminnelse om mina mål, en chans för mig att dela med mig av vad jag hittar på resans gång och vad som för mig närmare mina mål.

Hur ska jag göra för att nå mina mål?
Genom att aktivt ta kontroll över mina val och att förstå hur de påverkar mig ska jag lista ut vad som krävs för att ha oddsen på min sida. Sen gäller det att jobba för dem! Här är mina verktyg hittills:

 

Biohacking

Det här handlar om att optimera kroppen för att den ska bli friskare och bättre genom att förstå den, dess behov och lägga upp en rutin för att den ska prestera som bäst på en ren biologisk nivå. Hitta vad du upplever som ett problem och lista ut vad som kan vara orsaken till det för att minska stress, socker-sug eller sömnsvårigheter!

Vi vet att vi påverkas olika av olika musik, saker vi väljer att äta eller dricka, av vårt umgänge… vi mår olika, känner oss olika och det är olika för alla.
Saker som humör, mående, produktivitet, fysisk prestanda, sömn, stress och åldrande är alla saker som kan påverkas till sin fördel och ”hackingen” går ut på att konkret lista ut vad som funkar för en själv för att få resultaten man vill ha genom att experimentera sig fram. Det handlar alltså inte bara om att göra de saker som behövs för ett visst resultat, det handlar om att göra det på sitt sätt, ett sätt som fungerar för att det ska gå på automatik i vardagen, bli lättare och naturligt. Bara du kan lista ut vad det är och påverka det som krävs för ditt välmående.

Du kan inte misslyckas med en process.

 

Lifestyle design

Beskriv ditt ideal-liv, den livsstil du vill ha, vad du vill uppnå och vad du vill ha kring dig när du lever din dröm. Beräkna vad det hade kostat, vad som krävs och gör det som behövs. Välj att lägga din tid på det som spelar roll för dig och skapa livet i dina drömmar och automatisera det du kan kring dig för att nå dit.

Att designa sitt eget liv och aktivt ta beslut som för dig närmare det livet är vad lifestyle design handlar om.  Det kräver att man har en plan, så tydlig som möjligt och att man är ärlig mot sig själv kring vad det är. Sen börjar man ta små steg för att uppnå allt man hade kunnat tänka sig för att må bra.

Ett nytt liv kommer kosta dig ditt gamla; men det är inte för sent att förändra det. Det är på tiden.

 

Slow Living

Uttrycket slow living kommer från att leva i sin vardag långsammare. Jag kom i kontakt med uttrycket via yogan och stora delar av livsstilen handlar om att vara medveten kring sitt tempo. Medvetenhet kring mat genom naturliga produkter som tar tid att odla och tillaga, kring ekonomi genom att investera långsiktigt och ha långsiktiga planer eller kring vår tid genom att värna om den och spendera den på det vi verkligen vill eller det som ger oss energi, är alla saker som ingår i konceptet.

Genom att medvetet sakta ner från en annars hastigt omväxlande omgivning och tillåta ett lugnare tempo med mindre av de saker som orsakar vår stress, är tanken att komma mer i kontakt med sig själv och känna att vi har kontroll över oss själva.
Ta ett steg tillbaka och njut av nuet.

Nature does not hurry, yet everything is accomplished.
-Lao Tzu

 

 

Är det första gången du hör om koncepten så finns det långt mycket mer information där ute för den som vill veta mer. De är alla saker jag känner har haft stor påverkan kring mina val, min förståelse kring mig själv och min omgivning.
Läs mer på bloggen om hur jag använder mig av de verktyg jag har till mitt förfogande från dag till dag, lärdom till lärdom för att utvecklas i riktningen jag väljer.