Mål · Självutveckling · Tankar och Filosofi

Första kvartalet 2019

Det blir inte alltid som planerat, hur väl du än planerar! Det första kvartalet 2019 har verkligen varit upp och ner och ett bevis på detta. Tyvärr har till och med bloggen blivit lidande, men nu kommer uppdateringen! Här är lite tankar och tips på vad jag gjort för att få rätsida på saker igen. Hur har det gått och hur jag har hanterat motgångar med målen jag satt upp? 

 

Kvartalet började starkt i januari och ganska snart därpå…. började jag må riktigt dåligt. Jag var utbränd och fick diagnosen depression. Det har inte varit lika lätt att hålla igång bloggen, hitta orken eller meningen med min bullet journal, men jag tänker följa min utveckling likväl.
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Jag hade väldigt höga förhoppningar kring vad som kunde hända om jag fortsatte pusha mig mot mina mål det här året och allt vad jag kunde uppnå, men plötsligt fick jag tänka om allt.

Hur mycket jag orkar, hur mycket jag vill och hur mycket jag klarar ändras dagligen men med all hjälp jag har fått ser jag detta som ett tillfälligt tillstånd som kommer gå över med tiden. Det enda vi kan vara säkra på är att saker förändras och just därför har den här tiden varit en övning i snällhet mot mig själv. Vad jag klarar idag och igår skiljer så mycket vissa dagar.
Även om de dagliga uppgifterna i min bullet journal har minskat så påminner den mig om att varje dag är en ny chans. Varje dag kan jag lyssna in på mig själv vad jag behöver och utan att känna att jag hade kunnat göra mer (en återkommande tanke) så funderar jag på vad jag behöver. Inte för mina mål, utan för mig.

Det är otroligt hur mycket som kan förändras med psyket och jag är glad över att ha min bujo som har strukturerat upp lite. Det kommer ta lite tid att komma tillbaka på full hastighet igen och även med strukturen behöver jag och min kropp vila. Att satsa på produktivitet har inte varit mitt fokus alls de här månaderna och kommer inte vara på ett tag, men jag är änså så nöjd och tacksam för det jag orkat göra. Här är min sammanställning av januarit till mars och vad som hjälpt mig genom månaderna.

 

 

Att bygga en dator är något jag räknade med skulle ta hela året, så att lägga det projektet på is har inte varit några problem. Tacksamt nog fyllde jag inte på listan över saker jag hoppades få gjort kvartal 1 på grund av omständigheterna, men har kommit en bit på vägen. Jag har bonat alla golv och gjort 3/5 bilder till min portfolio, så med hela 80% färdigt är jag supernöjd!
Något som verklgen hjälpt har varit att titta på de saker jag planerade innan med nyfikenhet och genom att vara öppen för förändring. Är detta fortfarande viktigt? Vad händer om det inte blir gjort? Kan jag göra lite av det? Våga börja om och ha nyfikenheten att göra saker på andra sätt. Till exempel, be om hjälp.

Hälsa. Jag tror att på det stora kommer den här tiden påverka mina hälsomål (må bra, hitta energi, hitta lugn) till det positiva. Att meditera under den här tiden har varit guld värt och hittils har jag inte missat en dag. Det har helt enkelt varit till för stor hjälp och jag är glad att jag investerade i det!

55500788_2069690593330002_3302740927621103616_n

Inför 2019 bestämde jag mig för att ha som mål ”att träna varje vecka” istället för ”att träna 3 gånger varje vecka” vilket också funkat bra. Känner jag en dag att jag har orken kan jag gå till gymmet och jag har börjat boka in tider med vänner minnst en gång varje helg. Utan krav gör jag vad jag känner för och är öppen för att börja om och anpassa min träning efter nuet, inte hur det varit innan.

Kreativitet. Precis som med träningen har målet ”att bli bättre på att rita” (ett otroligt okonkret mål) fungerat väldigt bra när jag följt regeln ”less is more”. Jag kan vanligtvis försvinna in i ritandet eller målandet och helt tappa tidsuppfattningen men utan känslan av mening eller glädje i det blev det lidande snabbt.
Så de dagar jag har haft det extra kämpigt har jag satt en timer på 15 minuter och ritat ändå. Inte bestämt mig för att bli klar med något eller göra minnst en bild, hara ”rita i 15 minuter”. Iband funkar det inte alls och ibland orkar jag göra det 2 eller till och med 3 gånger om dagen. Motivation följer handling, inte tvärt om. Den korta tiden och det faktum att jag gör det jag hoppats på har hjälpt mig att inte ge upp.

Ekonomi. Det finns en plan och jag följer den, men kanske blir en solsemester något att skjuta upp. En semester var ett bonusmål i år, men utan att kunna uppskatta det eller ens vilja tänka på att resa har det varit något jag lagt på is tillsvidare.

 

Har du gått igenom en depression och har du någon gång använt din Bullet Journal för att följa den? Berätta gärna hur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s