Bullet Journal · Lifestyle design · Mål · Tankar och Filosofi

Utvärdering av målen 2018

Det är dags att dela det jag kommit fram till efter en utvärdering av förra året!
Vad är viktigt när man sätter mål? Vilka mål krossades förra året? Hur ska man tänka inför sina mål när ett nytt år är här? Här är hur jag tänkt och vad jag lärt mig!Det här är något av en sammanfattning eftersom jag också skrivit hur mina kvartal har gått under förra året här på bloggen. Till skillnad från vad min Bullet Journal lärt mig 2018, tar jag bara upp målen jag hade under föregående år, hur det gick och vad jag kommer ha med mig in i 2019.

 

2018 bestämde jag mig för att ha konkreta mål och arbeta mot dem aktivt i vardagen. Det var första gången jag skrivit ner dem så samlat och så tydligt. Så, naturligtvis var min första utmaning var att definiera dem utifrån vad jag ville uppnå. Vad var viktigast, en solig resa eller en insats till hus? Kunna gå ut med vänner eller gå en kurs i något nytt? Jag delade upp mina mål i professionella och personliga mål, kategoriserade dem och skrev sen ner steg jag kunde ta för att nå ett visst resultat.
Jag älskade den här sidan men inser nu hur lite jag använt den. Det har varit svårt att bocka av mina delmål eftersom de har varit luddiga, lite beroende på hur man ser dem och i slutänden… inte så konkreta som jag hade tänkt mig.

 

mål2018

Jag har sökt tjänster, gått med i mitt förbund, lagt 117 timmar på att bli bättre på digital konst (så kanske inte varje dag, men det var väldigt ambitiöst att sätta det målet) men beslutade att inte investera i ”Skillshare” på grund av tiden de andra aktiviteterna tog upp. Jag inser nu att jag inte hade i åtanke hur mycket av min fritid som skulle gå var!

På det personliga planet har jag ändå lyckats bra, jag ville spara pengar, ta hand om min kropp och skapa en kapselgarderob som är bra både för miljön och ekonomin! De målen som var mer konkreta och har gått bra, men ”stabil vikt” eller stabilisera den, är ett väldigt konstigt delmål för att få sinnesro.
Jag ville inte att vikt skulle ta upp så mycket av mina tankar och kom på först mycket senare hur jag faktiskt skulle göra. Jag kom hur jag skulle göra det; genom att inte göra något och jag släppte allt.
Jag ville se vad som hände om jag lät det vara, något som var väldigt skrämmande för mig i början eftersom jag tränat mycket, ätit bra och hållit igång för att känna kontroll över den stabiliteten. Att erkänna det är minst lika skrämmande, men så här gick det…

thumbnail_image1
Vad vill jag ha sagt?
Att det är skrämmande att testa något nytt, men befriande att hitta ett nytt sätt att fortsätta leva på, ett bättre sätt. Idag har jag en livsstil jag gillar och känner inte att jag behöver oroa mig för saker som min vikt. Det har medfört en hel del andra befriande tankar, som att jag inte definieras som person av den. Jag har fått en helt ny distans.  

 

Lärdomen är tydlig; jag behövde veta vilken handling som krävs för att nå målen och har använt det inför 2019!

Och hur gick det med kapselgarderoben?

Kapselgarderob 2018

16 plagg; +50 olika klädesel-kombinationer.

Bara att ha genomfört det här har känts toppen för mig, det kändes som ett enormt projekt när jag började! Att ha slutfört det är befriande i sig och har lärt mig mycket om smak och stil. I framtiden räknar jag med att köpa mindre kläder, mer stilrena att ha en längre period men hade inte listat ut vad som funkar och inte om jag inte börjat på det!

”Done is better than perfect!”

Jag hade två stora mål över året, det var att bli klar med lägenheten och att spara pengar. Motsägelsefullt eller vad?
I fallet med lägenheten har det varit väldigt enkelt eftersom det har varit det mest tydliga målet. När jag bestämde mig var det tydligt att jag ville skapa ett hem, en plats där vi kan vara större delen av vår tillvaro och återhämta oss. Vi ville ha en plats där vi hade alla bekvämligheter och mådde som bäst och började på en lista över vad vi trodde hade förbättrat våra liv.

 

husprojekt

Få golven att sluta knarra och lära mig sköta dem bättre, ljusa upp och byta ut trasiga möbler var det vi kom fram till. Det här är målet jag ser mest skillnad av, hela lägenheten ser enhetlig och fantastisk ut! Det känns som vår lägenhet äntligen och med listan i min BuJo har jag alltid kunnat se vad vi vill prioritera i längden. Även om inte allt hann bli klart så vet vi vilka sista saker som ska på plats, redan valda och nedskrivna för en komplett kollektion.
2018 blev lägenhetens år!

Mitt ekonomiska mål är det som gått bäst, jag har överraskat mig själv och kunde inte ha känt mig mer motiverad inför det nya året!

eko

Den rosa linjen är vad jag hade hoppats på att spara och den blå vad jag faktiskt lyckades lägga undan, månad för månad. 

 

Utmaningen har varit att låta saker ta den tid det tar och våga släppa taget om idén av kontroll, men jag har kommit en bra bit på vägen och har just därför valt att fortsätta jobba på det under 2019.

Det är helt tokigt att se tillbaka och tänka på allt som hänt det senaste året, speciellt när man kan bli påmind av det så här. Alla mina anteckningar och lärdomar som påminner mig om hur fint året varit är något helt ovärderligt för mig. Det är en tidskapsel om allt det positiva, allt jag lyckats komma över och allt jag tänkt på. Hur blir det bättre än så?

 

Vad har ni andra för tankar kring mål och bullet journaling? Har ni lärt er något unikt från förra året?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s