Bullet Journal · Inspiration · Mål · Tankar och Filosofi

Vad min Bullet Journal lärt mig 2018

Gott nytt år! 2018 har varit ett år där mycket har hänt, mycket jag inte trodde skulle hända eller räknade med, både positiva och negativa saker. Med tiden kommer det negativa rinna ut i sanden, bli något man överlevt och tagit sig igenom, så när jag ser tillbaka på året har jag valt att minnas det i sitt positiva sken. Just vid ett sånt här tillfälle är jag extremt tacksam över min Bullet Journal som jag haft med mig överallt, dokumenterat hur saker gått och kan se tillbaka i för att också känna att jag kan få ut som mest av nästa årockså!
Så vad är det jag har lärt mig och vad kommer jag ta med mig in i 2019?

 

Jag tänkte börja med ett exempel som visar var min BuJo verkligen hjälpt, både med att hålla mig på rätt kurs och som visar resultatet av det. Jag tror nämligen inte att jag hållt kursen så bra utan min bujo.

I början av 2018 bestämde jag mig att ta ett steg som innan verkat skrämmande och som en fix idé; jag ville lära mig rita. Digitalt. Jag köpte en Wacom Intuos Pro Medium från blocket som en julklapp till mig själv och bestämde mig för att lära mig rita på den under året. Jag har alltid gillat att vara kreativ och uppskattar hur spel, animationer, filmer och serier kan förmedla så mycket känslor. Jag ville ha kunskapen och medlen för att göra något eget en dag.
Jag började skriva upp mina mål i hur många timmar jag skulle lägga på att utbilda mig, vad jag skulle lära mig i detalj, vilka youtube-kanaler jag kunde titta på och skrev ner idéer till serier jag en dag kunde skapa. Allt var nytt och skrämmande, speciellt när jag förstod hur mycket jag hade att lära mig om precis allt men jag hade redan bestämt mig. En av mina största motiveringar var att jag ville att min investering i min Intuos skulle ge resultat och inget jag bara köpt för att stå…

Att börja från början är tufft, men här är vad jag lärt mig på ett år…

 

2018art
Från vänster till höger, början på året och slutet på det. Har jag kommit långt eller inte långt nog på ett år?
Jag har kommit längre än om jag aldrig börjat, vilket är det viktiga för mig!

 

Jag har lärt mig vikten av rutin och att göra plats för de rutiner man vill ska föra med sig ett visst resultat. Min bullet journal ghar varit ovärdelig i det.

 

Lärdommar

Det här året har lärt mig att jag kan börja var som helst och ta mig framåt men det kräver att aktivt ta det beslutet om och om igen, dvs. genom att påminna mig om vad målet är. Idag har jag mycket bättre koll på hur det funkar och när det funkar att titta på det för bäst boost.

I exemplet ovan handlade det mycket om att våga fortsätta genom motgång, trots att jag känner att det inte varit bra nog eller även om jag inte känt för det, har funkat i flera kategorier. I ekonomi (i form av mitt sparande), personlig utveckling (speciellt i hur jag nu kan SE att saker måste få ta sin tid för ett bra resultat och det gör att jag känner mig lugnare) och välmående (genom att våga börja om gång på gång).

Vikten av att ha ett mål man tror på, ett tydligt, uppskrivet mål som man faktiskt kan se och påminna sig om är A och O men att må bra under tiden man kämpar har varit en återkommande insikt för mig. Man kan inte offra allt nu för att ha det bra sen. ”Sen” kommer aldrig, det blir bara senare tills det hotar oss att ge upp. Jag har lärt mig balansera mig själv och utforma min mål efter förmåga i nuläget, dag för dag. Detta året har jag haft högre mål än innan och jag har verkligen lärt mig vad jag kan klara av!

Ta tillvara på de små vinsterna och var förlåtande mot motgångarna. Att kunna titta i min Bullet Journal och se hur långt jag kommit har varit fantastiskt för att komma vidare. Nu känner jag att en av de största lärdomarna för året är att alltid vara beredd att testa något nytt i takt med förändringar som sker. För det enda som är konstant är förändring!
Ha förståelse för att det enda som är helt säkert att att saker förändras och att  jag måste också gå genom den. Jag har under året som gått själv prioriterat om, ångrat mig, insett vad som går och inte…. men mitt tankesätt, mina rutiner och min inställning har gjort hela skillnaden. Jag har en helt ny insikt i vad som är rimligt för mig att uppnå på ett år och vad balans är.
Börja smått, våga jobba för att komma framåt och håll det konkret.

Så, vad kommer jag ta med mig mer konkret från mina lärdomar i min nya Bujo inför 2019?

 

thumbnail_image1
De första sidorna i min bullet journal har fokus på mina mål, hur jag tänkt dela upp dem över året och min framtids-logg där jag kan skriva upp allt annat som ska hinnas med.
Alla bilder finns också på min instagram.

 

Det som funkade och som jag kommer ha med i bujon:

Mitt månadsuppslag med månadsöversikt, viktiga datum, saker att göra, mål och information om nästa månad. En stapel som funkar för mig med lagom mycket information och lagom mycket tid på att rita designen. Det underlättar att ligga steget före och veta vad man ska göra under månaden redan lång innan.

Sidan med höjdpunkter som tidigare var tacksamhetssidan. Ofta är det samma sak, varje höjdpunkt på dagen är något att vara tacksam för och varje dag har en höjdpunkt. Det är bara olika sätt att se det!
Och oavsett om det vara att kunna gömma sig i ett fort av kuddar och ta tiden att titta på film en hel dag eller om det är ett efterlängtat firande med utflykt, så räknas den höjdpunkten som gjorde min dag bra! Den här sidan har lärt mig vara positiv och uppskatta min situation även om det känns tuff.

Budgeten. 2018 testade jag verkligen massor av olika sätt att hålla koll på min budget och planera upp den men nu tror jag att jag är nära till något som funkar för mig. Jag kommer ha med mig ett excel dokument som uppstöttning men ser tillbaka på den i min bujo. Det har verkligen lärt mig planera efter säsong, reor och få pengarna att räcka.

Månadssammanfattningen i bilder och tankar. Flera versioner testades men jag gillar verkligen den där jag skriver ner mina tankar utan att styra upp dem och lite minnen från månaden i form av bilder. Samma sak med helg-sammanfattningen. Älskar att starta min vecka genom att tacka av den gamla och jag har lärt mig vara mer i nuet med tanke på hur snabbt en vekca kan gå.

 

thumbnail_image2Upplägget jag kommer ha kvar 2019 med mina favoritsidor i början på varje månad. 

 

Vad som inte funkade generellt:

Att tveka. Jag märkte ganska snart att om jag tvekar tar det onödigt med tid, både för att få saker gjorda och med sidornas design. Så länge jag har en plan att hålla mig till så kan jag med gott samvete sätta den i verket, så ha den klar.
Att börja ifrågasätta hela målsättningar och tveka funkade inte, men att ändra dem efterhand  var en lärdom att ta med sig. Osäker? Låt just det målet va en månad. Utvärdera det. Inget kommer någonsin vara skrivet i sten. Mindre av tvekandet och mer testa mina idéer och möjligheter.
Ändra mig kan jag göra när som helst på vägen.

Att planera veckorna. Det funkade för sällan att ha en färdig design i mina veckouppslag. När jag visste vad jag behövde göra en vecka eller månad genom min månadsöversikt funkade det bättre att planera dag för dag med inställningen ”vad kan jag/behöver jag göra idag för att vara på banan?” och känna efter vad som var rimligt just den dagen. Vissa dagar är vi på topp och klarar allt! Andra inte lika mycket och det är då jag vill ha utrymme att återhämta mig.
Mindre av att planera ut hela veckor och mer planera efter nuvarande förmåga.

Att fastna. Under det gångna året har jag flera gånger fastnat i tankar, speciellt i de tankar om vad som är roligt att göra. När jag varit nere har jag försökt få mig på bättre humör genom att pigga upp mig på saker som jag tycker borde vara roliga eller som varit roliga innan bara för att upptäcka att de inte längre är det.
Första gången kände jag mig orolig för att det har alltid funkat innan, så vad ska jag göra nu för att bli glad? Hur ska jag belöna mig? Gångerna efter det blev det lättare att släppa och använda den nya informationen till att planera nya saker och framför allt känna efter vad som hade varit roligt i nuläget. Kanske inget?
Mindre lyssna på tankar och mer lyssna på kroppen.

 

Vad som inte funkar är också information om vad som funkar. Under 2018 har jag testat mycket, men ändå mindre än när jag började och allt kommer hjälpa mig utforma min stege till framgång.
Har du upplevt att en bullet journal hjälpt dig under det gånga året?

 

 

 

 

En reaktion till “Vad min Bullet Journal lärt mig 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s