Bullet Journal · Tips

När en slutar BuJo fungera och hur du kan komma på banan igen

Jag har sett att runt om i Bullet Journal gemenskapen finns en oro för vad du ska göra när en bullet journal ”inte fungerar längre”. Man vill inte förstöra det man redan gjort genom att bara köra på, man vill inte börja om i en ny bok bara för att och man vill inte riktigt ge upp. Det är inte ovanligt, jag har upplevt det flera gånger, speciellt i början av min resa!  Det finns inget tvång att få det att fungera heller, men idag delar jag med mig av vad som funkat för mig när jag har stött på hinder och vad jag lärt mig!

Ta tid att fundera på varför du inte känner för att använda den längre. Det är inte helt ovanligt att känna sig överväldigad med alla saker man har skrivit upp att man ska hinna göra idag, känna att det är för mycket att göra och ingen tid att ta det lugnt eller att det tar för mycket tid bara att planera.
En bullet journal är det perfekta instrumentet för att inte känna press, det är inget tvång att skriva i den eller planera varje dag! Den är till för att organisera tankar, se tillbaka på vad som funkar för oss och kunna fokusera på vad som faktiskt är meningsfullt att lägga vår tid på för oss själva.

 

I min första bujo har jag alla sidor huller om buller, kollektioner och planer, listor och idéer lite överallt och jag var nära på att ge upp flera gånger! Vad var det som hindrade mig? Att nu var ju i alla fall alla tankar på en och samma plats! Jag kämpade mig igenom hela lin bok och motstod lusten att bara köpa en ny där att skulle se bättre ut, vara mer organiserat och snyggare. Tack vare det vet jag nu vad jag vill ha kvar och hur det ska se ut för att inte ta för mycket fokus.
Så fortsätt! Gör det utan att tänka på hur det såg ut innan och påminn dig om att du kan skapa ett bättre sätt nu med vad du lärt dig!

stil-734844-unsplashTillbaka till grunderna!

Mitt bästa tips är att skala ner allt. Att använda en bullet journal är en metod att organisera dig själv och det finns inget rätt eller fel. Det måste inte vara snygga bilder på varje sida eller washi tejp utmed kanterna för att det ska vara en bullet journal. Om du gör något som känns som att det tar för mycket tid eller som om det distraherar dig från vad du vill få ut av den, ta bort det från din rutin. I alla fall ett tag!
Jag känner lätt att det blir för mycket planering och att jag befinner mig hela tiden i framtiden, när det jag redan planerat händer, så ser jag till att bara planera en dag i taget. Det minskar pressen när du vet att du kan bara göra så mycket just nu!

 

Det leder mig in på nästa sak; vad har du din bujo till? Är det att ha koll på terminen i skolan, dina projekt så du kan ligga steget före, är det en dagbok, en att göra lista eller ett ställe där du samlar dina erfarenheter? Låt det vara just det och inget annat. Skriv ner din inköpslista eller dina viktiga möten inför veckan, vad du kan göra idag för att nå dina mål i framtiden eller vad du tänkt på.
Ha den till det som det är tänkt till och håll det kort! Använd dig av rapid logging, förkorta så mycket information som möjligt för att få ut så mycket av den som möjligt. Att skriva i din bujo behöver bara ta 2 minuter per dag!

simple

Fundera på vad som hjälpt. Ta 5 minuter, inte mer och tänk på vad du har den till och inte vad du kan ha den till. Se tillbaka på vad som ger dig mest från vad du använt den till innan!
Jag har en sida i min bujo där jag skriver ner all filmer jag har sett 2018. Det är den mest onödiga sidan jag har insåg jag senast jag slog upp den. Jag har inget intresse av den sidan så jag glömmer fylla i den och får inte ut något av det alls. Väck med den! Den tar tid och plats och hjälper mig inte det minsta!

 

Hitta inspiration! Mitt favorit forum för bullet journaling är instagram! Det finns så mycket uppslag, fina idéer och bra grejer att testa, så inte en dag går utan att jag är inne och tittar och känner mig lite motiverad!

Här är några av mina favorit-minimalister på instagram:

  • yukikosakamura
  • journalbymalin
  • minimal.plan

 

Ta en paus om det känns som att du inte vet var du ska börja. Din bullet journal ska vara ett verktyg, inte en stress. Om det känns som att det inte fungerar, ta lite distans till allt och kom tillbaka efter ett tag. Som sagt, det ksa funka för dig men allt kommer inte funka. Kanske behöver du testa något annat att implementera? Det kanske inte är planering utan inspiration du behöver skriva ner? Låt din paus ta tid och känn dig fram igen kring vad som känns rätt.

 

Lycka till med att få din bullet journal att fungera igen!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s