Böcker · Lifestyle design · Självutveckling · Tips

Kärlekens språk – kommunicera så dina närmsta förstår

”Upptäck kärlekens fem språk” är lätt en av de böcker som personligen har gjort mest skillnad för mig på kort tid och är en enkel guide som förbättrat hur jag visar familj, vänner och min man att jag bryr mig.
En stor del av det jag vill utvecklas inom är kommunikation, mer specifikt hur jag kommunicerar med andra och att vi uppfattar varandra på korrekt sätt. Att ta tiden att aktivt lyssna är ett utmärkt sätt, men när det kommer till av visa sina känslor blir det klurigare. Boken ”Upptäck kärlekens språk” av Gary Chapman tar upp hur man kan kommunicera kärlek på ett sätt så att det också uppfattas som kärlek.

Kommunikation handlar alltid om vad mottagaren uppfattar. Uppfattas inte det vi gör som en kärleksfull handling av mottagaren, kan det vara svårt att ge den kärlek andra behöver för att fullt ut känna sig älskade eller uppskattade. Vi vet ofta vad vi själva hade uppskattat men den här boken fick mig att inse att jag alltsom oftast visar vi kärlek på sättet jag själv behöver det men det innebär inte att det registreras så.  Att vara medveten kring att det finns andra sätt att få fram vårt budskap gör att vi kan förändra vår kommunikation rätt enkelt.

Boken tar upp 5 språk:

  • Tid tillsammans – att göra saker ihop eller att aktivt lyssna och umgås
  • Bekräftande ord – uppmuntrande ord som lyfter och bekräftar en
  • Tjänster – små tjänster som utförs för att avlasta bland sysslorna
  • Gåvor – presenter som är personliga hellre än dyra
  • Fysisk beröring – att fysiskt känna att någon står en nära genom beröring

Alla talar ett ”modersmål” och har ett andraspråk som gör att vi känner oss uppskattade eller omtyckta. Det finns inget av dem som är bättre än det andra, de betyder bara olika saker för oss, det vill säga mer eller mindre.
Det boken är tydlig med är att tala på mottagarens språk, inte ditt eget. Visa kärlek så som de vill motta den och se om de väljer att visa den tillbaka.

alisa-anton-166247-unsplash.jpg
Glöm inte bort att visa kärlek till dig själv i höst.

Medvetenheten är allt. Att förstå att det finns olika språk, till och med dialekter, vi alla uppfattar olika underlättar för att visa uppskattning och gör det tydligt; att visa kärlek är ett aktivt val. Att välja att tala ett språk som inte kommer naturligt för oss, men som verkligen uppskattas av någon annan och samtidigt kunna be om sakerna vi behöver i gengäld, gör det lättare för båda parter. Att våga be om att bli älskad på sitt språk, utan värdering eller oro för hur det ska verka eller låta, tillåter andra förstå våra behov och du kommer också känna dig mer uppskattad, bli gladare och ha mer tålamod med andra.

Till en början var jag osäker på om det skulle hjälpa mig något, vissa saker kändes för enkla till och med, men jag har under de senaste månaderna märkt en enorm förändring.
Saker jag tycker är triviala har haft en enorm effekt på mina förhållanden när jag implementerar dem. Genom att förstå värdet i den kommunikationen,  både för oss själva och den som tar emot det, är alltså bokens meddelande, något som låter enkelt men som förändrat så mycket.

 

Love is something you do for someone else, not something you do for yourself

-Gary Chapman

Jag förstår nu vad min man menar när han vill ha mer tid ihop eller hur sårad han blir av att höra vissa ord. De betyder mer för honom att höra än vad de gör för mig, men nu när jag vet det kan jag finnas där för honom bättre.
Behöver jag egen tid men har mycket att göra avlastar han det med tjänster som jag kan öppet be om och vill han ha tid tillsammans så avsätter jag ostörd tid men honom eftersom jag vet vad det betyder i hans värld.

Resultaten har varit riktigt bra! Att kunna ge honom känslan av att vara älskad, uppskattad och värd min tid har gjort att han blivit alla de sakerna boken lovat; han känner sig mer uppskattad, har mer tålamod och han är gladare. Han vet att jag älskar honom och jag uttrycker det dagligen, det är inget som går osagt eller tas för givet.
Vetskapen att den uppskattning vi får inte behöver betalas tillbaka med samma mynt, bara värdet är lika i bådas ögon, är så skönt. Det gör att jag inte känner mig skyldig att alltid agera tillbaka på samma sätt eller likadant.

Förändringen var uppenbar för honom också, så när jag förklarade vad jag lärt mig om boken och hur jag använt det blev han nyfiken. Nu får jag samma kärlek tillbaka men på mitt språk eftersom han aktivt väljer det. Han vågar också uttrycka sina behov bättre och oftare genom att motivera dem så jag förstår.

Jag har också ändrat uppfattning kring saker som innan fått mig att känna mig egocentrisk eller lat, jag vill gärna ha tjänster men inte vågat be om för mycket. Nu vet jag ju att jag ber om kärlek och avlastning för att jag själv ska må bra, hinna med och kunna slappna av. Det är alla viktiga punkter jag fokuserat på sedan min  ”Self care challenge” i augusti.

ksenia-makagonova-229007-unsplash
Mysig höstläsning är mysig.

Det här har gjort det lättare att släppa taget. Genom att veta vad jag själv behöver och enkelt be om det, hjälper jag mig själv att må bättre. Jag förstår också vad som är fel när jag känner mig sårad eller bortglömd på grund av någon annans beteende.
Mitt språk är tjänster; att hjälpa mig med saker som underlättar för mig, får mig att känna mig uppskattad. Skulle jag be om något och inget händer kan jag också släppa det lättare nu, jag förstår att jag uppfattar det på ett sätt genom att lägga vikt vid det och dess betydelse, medan en annan inte alls ser det på samma sätt.
Jag kan be om kärlek och understryka hur viktigt det är för mig men inte tvinga någon att visa mig uppskattning.
Genom att minnas att det är ett val ingen kan tvingas till kan jag också släppa det lättare.

Det största förändringen är att vi vet nu var kommunikationen ibland går fel och har verktygen att lösa det. Vi kan tillsammans kan vända våra dåliga dagar genom att finnas där för varandra på sättet vi behöver eller be om utrymme utan att känna oss utestängda.
I min Bullet Journal har jag en lista på saker jag tycker är fantastiska med min man och den har fyllts på snabbt i takt med att han lärt sig mitt språk. Det är så mycket att jag inte kan fylla på den mer nu, men det han gör för mig är ett återkommande tema i månadens höjdpunkter som jag älskar att titta igenom.

”Upptäck kärlekens fem språk”  rekommenderar jag för alla som vill veta vad vad de själva behöver ha mer av eller de som vill visa lite mer uppskattning till sina nära och kära i vardagen.

 

2 reaktioner till “Kärlekens språk – kommunicera så dina närmsta förstår

  1. Du verkar vara en himla fin flickvän! Bra inlägg. Jag ska fundera över hur mitt ”språk” kan se ut…

    /John (hortonomJohn)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s