Bullet Journal · Lifestyle design · Mål · Tankar och Filosofi · Tips

Få ut det mesta av din budget – mina bästa tips

Att ha en givande budget som leder dig dit du vill kan vara den viktigaste delen av din månadsplanering. Att bara hålla koll på sina utgifter räcker inte för att verkligen nå sina mål om de är många, breda eller stora.
Hur ska man tänka för att få plats med allt men också kunna spara och ha kul samtidigt? Här är de saker jag lärt mig och som gör att jag får ut mest av min budget varje månad trots att jag har ett sparmål i år på 100 tusen kr, vilket jag hittills ser ut att nå.

 

Dela upp din budget i det viktiga först, sen det som spelar roll för dig

Det ”viktiga”, dina måsten, kan vara hyra, mat, telefoni, företag, bil och bränsle eller lån. Jag gör det enkelt, jag har en titel som heter ”Mat och Hyra” och en som samlar allt annat som tickar på varje månad som ”fasta avgifter”. Sakerna varierar inte i pris, de är alltid där och visar vad min minsta utgift kommer vara varje månad.

Efter att jag vet att det finns pengar kvar går det till sparmål, för mig är det en summa pengar men också saker som en resa, en buffert, möbler eller teknikprylar. Genom att aktivt sätt undan pengar till dessa saker, även små summor varje gång, vet jag att jag kommer kunna använda dem till det jag verkligen vill en dag.
Först efter det ger jag mig en summa att göra vad jag vill för. Det funkar för mig, jag vill inte ha restriktioner eller känna att jag nallar på pengar menat för annat, så jag har en pott som kan gå till det jag vill efterhand att saker dyker upp.

För att inte missa något skriver jag upp saker som händer i månaden i förväg så att budgeten ska hålla och som jag kan vilja ha pengar till vid det specifika tillfället. Det hjälper att spara på slantarna så de räcker hela vägen fram till nästa månad genom att veta vad jag faktiskt kan lägga på småsaker.

 

Fundera på vad du gör för att unna dig

Vill du ha något som är dyrt, onödigt eller bara spontant? Testa att skriva upp det på en önskelista! Det hjälper när folk undrar vad jag önskar mig, men tillåter också mig fundera på om det jag vill ha verkligen är något jag behöver eller bara något jag vill ha. Har jag en summa över i slutet på månaden kan jag alltid ta en titt och fundera på om jag ska unna mig något av det jag vet att jag verkligen vill ha. Ibland går de till ett sparmål istället. Många bäckar små.
På samma sätt håller jag en lista över saker jag behöver, sånt som behöver prioriteras eller måste införskaffas.
Det påminner mig om vad jag behöver spara till eller lägga pengar på i första hand, så att använda dessa båda listor till att prioritera har verkligen hjälpt mig minska spontana köp och hitta de saker som verkligen gör skillnad att införskaffa. Det kan vara till julklappar, till nya joggingskor eller till en ny stekpanna. Saker jag inte måste ha som ett stort mål med andra ord.

Jag vill också slänga ut ett extra tips, jag har innan varit super duktig på att dra in på allt för att nå mina mål, men det finns inget viktigare än att må bra i nuläget. Lev nu, inte bara då, när det finns tillräckligt med pengar och unna dig saker som ger dig en högre livskvalitet i vardagen.

 

Skriv ner allt

Personligen har jag använt en ”termometer” där jag, förutom markerar hur mycket av det totala beloppet jag använt, konstant skriver upp exakt vad jag köpt, för hur mycket och när. Det hjälper att se det framför sig, både vad som finns, vad som är kvar och vad slantarna går till. Var medveten om vad som är vardagslyx och vad som är nödvändigt. Numera använder jag en lista, skriver ner vad jag handlat, datum, för hur mycket och hur mycket jag har kvar. Testa dig fram med vad som funkar för dig!

termo

 

Se tillbaka på din månad 

Utvärdera alltid. Hur mycket har gått till vad? Har du haft en balans eller måste din budget förändras? Vad kan försvinna ur den och vad kan du verkligen inte vara utan? Går du över din budget kanske du behöver dra ner på något, eller som jag, som insåg att jag behövde mer frihet i min budget och sluta spara undan så mycket det bara gick hela tiden. Den insikten var grunden till systemet jag använder nu!

Går du istället under din budget den kanske du kan spara mer!

Oavsett så ser du vad det minsta du behöver ha att röra dig med för att kunna leva som du vill. Vad slutar totalen på när allt är räknat och klart? Det är en perfekt startpunkt när man vill bygga upp en buffert för X antal månader av att klara sig utan jobb om det skulle vara så att något händer.

 

Lär dig av det som händer på vägen

Det händer alltid saker när man ska lära sig se på något med andra ögon, kanske är det inte förstå gången du gör en budget? Testa dig fram vad som fungerar, låt det ta tid och var realistisk med dina lärdomar.
Lär dig vilka fällor du går i och lär dig vad som motiverar dig, var gränserna går eller att prata om dina mål så andra förstår och kan stötta dig. Hitta någon med liknande mål och hitta stöd! Testa nya tekniker och var öppen. Lär dig vad som funkar för dig helt enkelt.

 

Funderar du på att ha din budget i din Bullet Journal? Kolla in mina andra artiklar om hur jag tänker på det ämnet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s