Okategoriserade

En månad av reflektion – Self care challenge

Jag rekommenderar alla att ibland ta en paus och bara reflektera. I augusti månad blev jag inspirerad och har deltagit i Bullet Journal utmaningen från BoHo-Berry; temat var ”self-care” och jag har reflekterat över vad precis det, att ta hand om sig själv, innebär för just mig. Det är inte alltid jag är med i dessa men när jag antar utmaningen brukar en hel del intressanta tankar komma upp till ytan. Till exempel har jag verkligen insett att jag kommer i andra hand hos mig själv, jag känner att saker jag vill ha, ta tid till eller vill göra är för mycket begärt av både min egentid och av andras.
Hur blev det så när det är precis det jag vill inspirera andra till att undvika?

När jag hade börjat skriva insåg jag efter bara några dagar att det fanns mycket som jag kände var att ta hand om mig själv, små som stora. Skönt! Massor av sätt att finnas där för mig själv! Till exempel är att springa, pyssla om naglarna, ta ett bad, lägga på en ansiktsmask, spela spel, tända doftljus och lyssna på musik, be min man om en massage eller bara ta en tupplur är alla bra tips på saker som får mig att ladda batterierna och koppla av, så länge jag ber om tiden. Jag skrev i några dagar till och följde listan tills jag insåg att jag skriver saker jag ser fram emot att ta mig tiden till…. men jag gör dem inte. ”Har jag inte tid?” tänkte jag men insåg snart hur det egentligen var; jag prioriterar inte dem, det vill säga, jag prioriterar inte mig själv.

Bara sakerna jag ville uppnå var viktiga.

Och varför inte? Jag har satt upp super tydliga mål i år, det skulle bli det bästa året, ett som förde mig i rätt riktning redan från början och gav resultaten jag ville se! Och det har gått jättebra, varför sluta? Någonstans på vägen har att göra det jag mår bra av blivit ”ineffektiv tid” och något som alltid kan offras för att uppnå nya höjder av personlig utveckling och av att följa mina drömmar, numera nedbrutna i små uppnåeliga mål som jag sett ger bäst resultat. Plötsligt finns det ju tid till drömmar, bara man tar sig den.

Det händer ibland att jag hamnar i denna delen av spektrat, delen där allt går att offra för en större plan, men jag insåg att i sommar hade jag hamnat i den andra delen. Delan där tiden bokstavligen gick till ingenting.

Jag har verkligen behövt ett avbrott inser jag nu och jag tog det aldrig, det gick till och med till den längden att jag inte gjorde något utvecklande alls men inte heller något återhämtande. Jag bara gick på automatik. Om det inte tog mig framåt i mina uppsatta mål var det inte värt att göra de sakerna som ”gick att offra” för att ta tiden till dem heller. Så jag gjorde ingenting. Det var för jobbigt att göra saker som kräver saker av mig men det kändes dåligt att göra annat än just dem. Ville jag det inte tillräckligt?
Att börja den här resan av självutveckling och personligt uppfyllande började ta för mycket av mitt psyke.
Jag gör ju det för att må bra men hade glömt göra det på resans gång.

Att använda augusti till att reflektera över situationen fick mig att inse att jag måste hitta en ny balans. Jag vill kunna njuta av min framgång och det jag lyckats med, inte bara rusa rätt in i nästa utmaning för att nå målen snabbare. Tålamod och  mitt fokus; det är vad jag behöver se över.

”Adopt the pace of nature, her secret is patience”

Det är inte första gången jag hamnar här, men jag insåg det snabbt och att vara medveten om vad som händer när det händer är första steget till att förändra det! Jag vill må bra, jag vill känna mig värdig min egen tid i nuläget (inte senare när jag har lyckats) och jag vill känna mig som mitt bästa jag redan nu. Det kräver påminnelse från min egen sida för att inte hamna där igen men jag vill verkligen uppmana andra att testa att reflektera över hur det tar hand om sig själva innan de kommer på att de glömt bort det.

”Anything that feels good is a step in the right direction”

I framtiden vill jag påminna mig om det här:
Känn efter, välj det som är lätt och gör det som gör dig lycklig. Inte bara de saker som för dig närmare ditt stora mål i livet. De sakerna är inte obetydliga på det stora hela och det är inte ditt jobb att lista ut hur allt hänger samman, det är dock en viktig del av ditt jobb att handla för ditt eget bästa; gör de saker som håller uppe ett intresse och skapar en gnista! Att hitta spänning är en stor del av att hitta sitt syfte.

Vad kan du göra för att sätta dig först? Kanske är det tid att ta 31 dagar att fundera?

BBC-Aug

 

En reaktion till “En månad av reflektion – Self care challenge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s