Bullet Journal · Inspiration · Tips

Upplevelse av tid – hur ”få mer gjort” blir gjort

Hur ser du på din tid? Jag har den senaste tiden reflekterat över vad jag vill uppnå med min Bullet Journal och tanken var självklart ”få mer gjort”. Efter ytterligare en funderare insåg jag att min journal kommer inte få något gjort och de listor jag har, allt jag upplever att jag måste hinna göra, gör att jag upplever mig ha mindre tid än vad jag faktiskt har.
Det jag egentligen vill är att hinna med det som är viktigt för mig först, för att ha tid till allt annat sen. Därav ett nytt, mer avskalat system än innan.

 

Det jag gör nu är inte vad jag uppfattade en bullet journal som innan, de var estetiskt tilltalande, hade vackre designer och var färgsprakande! Det var det som lockade mig, det och att långa att-göra-listor blev gjorda, alla de där småsakerna som jag dagligen tänker på att jag ”borde” göra. Men det var inte vad jag behövde… jag behövde mindre av allt det som lockade mig från första början!

photo-1501676491272-7bbd3e71f7e1
Minimalism; yay eller ney för en Bullet Journal?

Det gamla systemet var en ny layout varje vecka, nya pennor, nya designer, nya bilder. Det tog tid men jag älskade det. Jag fick ett avbrott i vardagen där jag kunde ha hur kul jag ville med att rita, planera och skapa!
Det nya systemet är något jag arbetar fram för att jag verkligen behöver få det jag vill ha gjort; gjort.
Det är det minsta för att fortfarande ha strukturen och vetskapen om att vad jag tycker är viktigast att uppnå just idag och därför vad jag behöver fokusera på. Jag markerar det jag helst vill uppnå i en färg och det jag vill få gjort efter det i en annan, vanligen från rött, orange till grönt.
Allt annat, oftast det markerat i grönt, på dagens lista kan jag göra om det finns tid, inte bara för att hinna göra det. Ibland fungerar det bra, ibland mindre bra, men det påminner mig verkligen om vad jag vill just nu och vad som hade gjort skillnad om jag får det gjort nu, men också kontinuerligt.
Allt måste inte göras på en dag.

Dagar då jag kan ta det som jag vill är det bara en påminnelse om vad som behöver göras, dagar då jag kan eller måste planera mer så är det som ett schema. Jag planerar in tiden det kommer ta och lägger till lite extra för att ha mer tid över om det skulle ta mindre tid än planerat. Hellre det än att känna stress över att inte vara klar på en utsatt tid. Oavsett så hinner jag med mer! Det finns tid att göra saker som inte är planerade för dagen, ligga i framkant med annat och känna att man klarar av mer.

 

Genom att boka in mindre kan jag känna att mer blir klart men friheten ligger i hur jag arbetar för att bli klar från första början

 

Något mer jag börjar göra är verkligen att fokusera på nuet, skriv för dagen och planera inte in långa listor. Gör en sak i taget och avsluta det. Att ge mig själv möjlighet att bestämma hur jag ska jobba är en viktig pusselbit för att känna frihet till det jag jobbar med.
De veckor jag känner att jag har en del att uträtta men det blir för mycket att ha i en hög, skriver jag in det i veckoplaneraren. En sak åt gången, en dag i taget.

Allt beror självklart vad man vill använda sin Bullet Journal till, men jag har gett mig ut på en resa för att lyckas med saker jag tidigare hoppats jag ska hinna med, få gjort eller som bara ska lösa sig. Jag använder den för att aktivt skapa förändring i mitt liv och se min framgång på papper.

Hur arbetar du med din Bullet Journal? Vad vill du uppnå och vad innebär det för dig att få saker klara?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s