Drömmar · Inspiration · Mål · Tips

Ny budget plan – förändringen som ger mig mer frihet

Jag har ett ganska saftigt spar-mål i år och gör vad jag kan för att uppnå det. Jag är uppväxt med att man inte pratar om pengar, så att ha den här strukturen har hjälpt mig uppnå de resultat jag vill ha och är något jag vill dela med mig av!  Vad har motiverat mig? Jag vet vad slutmålet med sparandet är och jag ser det tydligt, något som har motiverat och det är en av anledningarna till att jag har gett allt! Men, till slut kände att det behövdes ett nytt sätt att göra det här på, ett sätt där det inte är allt eller inget!

 

En skillnad från min förra budget är min sparhorisont (då jag ska använda pengarna). Då den minskat drastiskt till 2-3 år har jag slutat investera i aktier och fonder. För just det här ändamålet sparar jag i ett vanligt sparkonto med 0,6 % ränta på beloppet om året. Jag gör till stor del som innan  och jag följer samma principer, dvs. i absolut första hand lägger jag undan pengar till mat och hyra, sen till mina fasta avgifter.
Eftersom jag känner till dem så väl så vet jag exakt vad som ska stoppas undan och har de undsatta på separata konton där de sen inte rörs. Enkelt. Resten kan jag öronmärka på annat sätt.

 

Efter det jag lägger undan pengar först till mitt spar-mål, sen till det jag vill att pengarna mer ska gå till. Det handlar om ”äventyr och resor”, allt från att kunna åka till liseberg, utomlands eller bara på en festival och känna att det finns pengar att kunna ha kul med.
Jag har en punkt som heter ”kyl/frys”, en summa som ska gå till att byta ut kylen här hemma.

Varje år brukar vi prata om vad vi vill ha in i vårt liv som kostar lite mer, men som kan förbättra vår vardag och så sparar vi under året. I slutet på året tar vi en ordentlig titt på mellandagsrean för att se om vi kan fynda det vi vill ha!
”Yoga” är ett samlingsnamn för pengar jag sparar till träning; prylar, yogakort eller kläder. Det är något som personligen är väldigt viktigt för mig och jag vill verkligen känna att jag har möjlighet till detta.

Jag har en rad andra öronmärkningar ”kläder”, ”skönhet”, ”möbler” och ”buffert”, allt som avsätts följer jag och vet vad jag har att röra mig med. Jag blandar aldrig eller nallar från något jag avsatt till en speciell sak, det är superviktigt för mig.

 

Efter att allt det är avklarat tittar jag på månaden framför mig och funderar på om det finns några speciella utgifter jag kan förutse, till exempel resor, födelsedagar eller inköp som ska göras. Då för jag ett humm om vad jag måste ha i åtanke eller fixa i förväg.
Här var det svårt för mig ett tag.
När allt var organiserat, kategoriserat och öronmärkt så hade jag en lite summa över som skulle täcka mellan alla utgifter. Jag har knappt vågat röra den och känt en viss skuld varje gång jag rört pengarna.
Varför?!
Det är ju mina besparingar att göra vad jag vill med! Men mina mål har varit så tydliga att det har varit svårt att unna sig något på vägen mot dem.

 

Som ni kanske sett på instagram har jag experimenterat med en mätare, något av ett sätt att se hur mycket som är kvar efter varje köp. Det har förändrat så mycket av min inställning! Det är ett enkelt sätt men hur bra som helst. Jag ger mig själv en månadspeng!
Den kan jag göra vad jag vill med och när jag ser att mätaren börjar bli full vet jag att det är dags att fundera på vad jag faktiskt behöver köpa. Fram tills dess finns ingen skam, panik eller förvirring kring vad som får kosta. Det är för rent nöje och för att kunna leva i nuet, allt annat är ju täckt!

 

Vetskapen om att jag fortfarande kan resa, träna som jag vill och köpa kläder samtidigt som jag gör det jag vill är vad en budget ska handla om! Frihet!

ekonomi.21.06.18
Vanligtvis fyller jag i hela rutan och funderar på när jag har mest tendens att köpa något från det konto jag är fri att ta från. Finns det sätt att undvika eller förenkla köpen?

För att ytterligare ha koll skriver jag också ner vilka dagar jag handlar och skriver in exakt vad i min mätare men utan att tycka att saker är onödiga köp. Det här har förändrat hela sättet jag pratar, tänker och ser på pengar! Hur? Det är något jag tänker ta upp i ett senare inlägg för att kunna sätta ord på allt.
Hur blir det bättre än så?

En reaktion till “Ny budget plan – förändringen som ger mig mer frihet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s