Tankar och Filosofi · Tips

Sakta ner och gör mer – 8 sätt att få dagen att räcka längre

Det finns dagar då jag känner att tiden aldrig riktigt räcker till, det finns alltid mer jag hade kunnat göra! Känslan kan inte minst infinna sig när man lämnar in ett projekt eller arbete… Tro det eller ej, det finns sätt att sakta ner och få dagen att hålla längre så du upplever att du hinner mer. Slow living kallas det.

Så, varför är det så viktigt att göra saker för att sakta ner? Om du känner igen dig i att skippa träningen, äta framför datorn och jobba hårdare så fort det blir stressigt så är du som de flesta individer. Vi pushar och straffar oss själva tänker vi, men att jobba så här och tära på vårt mående går faktiskt ofta ut över andra vare sig vi vill det eller inte. Genom att sakta ner och känna oss närvarande i en värld där allt går snabbt och vi isolerar oss mer och mer har vi också otroliga krav på oss själva att vara snabbare och klara mer, kan vi få en bättre uppfattning av oss själva. Vårt tempo, hur vi vill ha det och vad som får oss att må som bäst.

Genom att lugna ner oss, inte tvinga oss att gå i 120 km i timmen, så kan vi faktiskt också få känslan av att vi hinner med mer. Mycket handlar om acceptans för oss själva men några av tipsen jag har är bara det där lilla extra att ha i vardagen som skapar det!

rob-bye-200739-unsplash

  *   *   *

 

1. Sov mer
Vakna lite tidigare, fånga dagen, 5AM club… Vi ska hinna mer och mer, jag kan inte räkna hur många gånger jag hört ”vill du så går det genom att gå upp en timme tidigare!” och testat själv. Gång på gång har jag gjort det och visst blir saker gjorda så jag är färdig tidigare, men det blir också jag och mitt humör…
Samtidigt är det så mycket jag vill hinna med, bland sakerna att få mina timmar med sömn… Det finns inget värre än tanken på att man inte kommer få tillräckligt med sömn när man lägger sig och tanken på att man inte fick tillräckligt med sömn när man vaknar! Tänk om det är ok att sova mer, inte mindre? Bara en 20-30 minuter, antingen genom att lägga sig tidigare eller vakna senare.

De dagar jag känner mig uppe i varv, kanske av inspiration eller bara vana, lägger mig medvetet tidigt i sängen just för att begränsa sakerna jag kan fastna i och när det blir tråkigt släcker jag lampan. Att vakna lugn och utvilad gör att jag börjar dagen helt annorlunda. Ibland genom att ligga kvar en liten, liten stund.

 

2. Laga mat från grunden upp
Att baka ett gott bröd eller låta en gryta sjuda kan inte skyndas på. Det kräver fokus och tid men oftast inte så lång tid som vi tror! Stäng av musik, podcasts, ljudböcker eller filmer i bakgrunden och gör bara detta. Andas, låt det ta tiden det kräver och multitaska inte. Gör det gärna med en vän. Att hinna laga maten, servera och äta utan distraktioner är ett toppen sätt att känna att vi hunnit med mycket och att dagen sträcker sig lite längre.
3. Penna och papper
Att skriva är verkligen något som hjälper mig sakta ner. Att skriva, träna på att skriva, tvingar mig att skriva långsamt, medvetet och gör att jag blir bättre på det! Att skriva med medvetenhet gör att jag hinner fundera mer och inte bara gör uppgiften till något som ska bli klart så jag hinner med nästa. Skriv dagbok, skriv ett brev till dig själv eller någon annan, kanske bara ett recept? Självklart går det alltid att skriva något i sin BuJo!
4. Ha morgon- och kvällsrutiner
Det bästa är att ha dem utan telefoner eller tv-apparater som stimulerar oss, våra tankar och ger oss snabba signaler hela tiden. Varför kontemplera något när man kan googla det på 2 röda?
Ha en ansiktsrutin som tar tid, njut av ett litet mål mat, tänd ljus eller stretcha. Låt det ta tid och låt dig hinna slappna av och vara dig själv i en miljö där ingen ser.
5. Stäng av notiser
När du inte jobbar, låt jobbet och din uppmärksamhet vara din! Du behöver inte svara på mail snabbast, se vad som hände precis nu på facebook eller veta hur många kommentarer du fått på instagram.
Gör det du vill, inte det som finns tillgängligt att göra via telefonen så kommer tiden kännas som att den går mycket långsammare.
6. Skapa en långsammare miljö  
Det hänger ihop med punkten ovan, men telefonen är en så stor del av vår miljö idag. Tänk dig själv; Istället för att ha en telefon som plingar, tv på, stökigt omkring sig, något framför dig som bara måste bli klart så du kan börja på nästa sak… så kan man välja att inte låta dem sakerna ta uppmärksamhet.
Ha telefonen på ljudlös, tänd ljus som doftar, ta tiden att lägga saker på sin plats och låt det du gör ta sin tid, eller, som jag börjat göra; sätt en tidsram. Inte mer än en timme, så får jag lite gjort men har tid för annat. Det hjälper också för att det inte ska bli för tråkigt eller jobbigt att ta itu med i framtiden.
Miljöer kring oss spelar en enorm roll i hur vi mår, så skapa en som inte kräver att du ger ditt allt hela tiden. Skapa en som ger dig det du behöver!
7. Njut av det lilla
Hur många gånger har man inte hällt upp en stor kaffe, tagit något gott till och bara ”köttat”. Det ska bli klart och efteråt är all energi spenderad, man vill bara vila och stänga av allt annat. Det man inte hann med återkommer på att-göra-listan och istället för att ha förståelse för att vi behöver en paus, vila upp oss, så skäms man över att inte ha hunnit med allt. Att inte ta en rast gör att dagen går snabbare.

fabian-blank-78639-unsplash

Att tillåta små munsbitar av det där vi tycker att vi kan skippa för att klara oss genom den långa lista av saker vi har framför oss kan hjälpa oss återfå fokus snabbt. Ta en kopp kaffe i lugn och ro, ta en promenad mitt i allt, ta ett bad till och med eller bara andas djupt medans du tar en riktig lunch. Inte en framför datorn.
Avnjut det du gör och var närvarande i det.
Tiden kommer gå långsammare!

 

8. Be om hjälp
Ensam är inte stark. Gör inte allt själv och få inte dig själv att känna dig ensam eller som att allt är ditt eget ansvar att få gjort.

 

Självklart hjälper det att ha en plan i grund och botten, vad räcker det att göra varje dag så inte allt kommer samtidigt, hur kommer jag över ”perfektionism” och hur ska jag prioritera?

Vad tycker du; uppenbart eller lärorikt? Vilka tips har du för att få dagen att räcka lite längre och hinna mer?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s