Bullet Journal · Inspiration · Mål · Tips

Upptagen eller intentionell – hinn med mer och gör mindre!

Att vara upptagen är något jag börjat uppfatta som ett fult ord. ”Jag vet att du är upptagen, men…” börjar flera som vill be om något och jag vet inte varför de känner skuld över att be om hjälp. Det är smickrande på många sätt.
Kanske är det därför det kan vara så svårt att be om det, vi får för oss att det är en börda i någon annans, mer organiserade liv som kräver att man hinner så mycket annat än denna obetydliga fråga vi har på hjärtat?
Hur kommer vi över att känna oss upptagna och hur ska vi våga be om hjälp från de vi uppfattar som mer sysselsatta än vi?

 

Det är en konst att hinna med allt man vill och utan att ha en tydlig bild av vad det är, kan det verkligen vara svårt. Vi kräver så extremt mycket av oss själva idag utan att tänka på att saker tar tid, kräver energi och behöver vara roliga.
Dessa tre resurser, tid, energi och motivation, är begränsande faktorer och måste tas i åtanke för att det vi väljer in i våra liv ska vara hållbara.

Kanske är inte just nu, under tentaperioden tredje året, den bästa tiden att träna 6 dagar i veckan? Kanske är inte just nu, när det är som mest på jobbet och allt ät kaos, den bästa tiden att börja på en ny hobby och aktivt bli bättre?

Det vi väljer kanske känns väldigt kämpiga, men förhoppningsvis väljer vi dem för att vi verkligen tror att de ska leda till lycka. Att aktivt ta dessa beslut om vart våra resurser går är därför det viktigaste steget till att bygga något vi vill ha.

Att träna, må bra, äta rätt, göra bra ifrån oss på jobbet, jonglera familj, umgås med vänner och ha tid till den där hobbyn, fungerat bäst när det finns energi till det, när vi har tiden och det lockar oss helt enkelt! Detta är inte krav på saker att hinna med för att må bra, det är saker vi ”vet” är bra för oss. När vi lägger energin där vi verkligen vill ha den kommer det kännas bättre. Ibland handlar det om att göra det tillräckligt länge för att det fortfarande ska vara kul nästa gång!
Att ta hand om sig själv och göra det man själv mår bra av är vad vi ”vet” kommer göra oss lyckligare.

element5-digital-611467-unsplash
Tillåt det som gör dig lyckligare att bara göra dig lycklig

När någon säger ”jag vet att du är upptagen, men…” så vet jag att det kan se så ut för att jag valt att göra det jag vill över annat. Det innebär ibland att tacka nej till saker och ibland att jobba runt dem, men jag vill inte ha det på samvetet att de känner sig som en börda bara för att de vill prata. Varför blir det så?

Just nu lägger jag energin på att rita och lägger in det som min topp-prioritering majoriteten av dagar. I alla fall en timme så jag känner att jag hinner med annat också.

Ett tag tog det för mycket tid för att jag skulle känna att mitt liv hängde med (vardagssysslor, vänner etc) och jag insåg att jag behöver dra ner på det men samtidigt ville jag hålla igång och få det gjort.
En timme räcker för att jag ska känna mig stolt över att ha gjort det. Jag känner att jag tar mig själv på allvar och att jag får något riktigt bra gjort för dagen SAMTIDIGT som jag hinner tvätta eller spela spel eller umgås med vänner. Men det går först majoriteten av dagar och jag har aktivt valt att dra ner på träning, spelandet och netflix.

 

När jag själv sagt ”jag vet att du är upptagen, men…” så har jag börjat tänka på hur det får mig att ursäkta mig redan innan jag gjort något. Självklart vill jag be personen om hjälp för att jag litar på denne, men jag måste också inse att de har möjligheten att hjälpa eller avböja, beroende på deras agenda.
På samma sätt måste jag komma ihåg att om jag avböjer för att jag inte känner att det är något jag vill ha på min tallrik just nu så är det också ok. Det betyder inte att jag är en dålig vän eller person, precis som att motsatsen inte betyder att dem är det.

Att känna att man klarar saker, är viktig för andra och genomför det man vill är alla saker som lyfter oss. Det får oss att må bra och fortsätta, så att se till att de är saker vi vill är inget dåligt. Det är ok att värna om sig själv.

 

ashley-whitlatch-615530-unsplash

 

Jag tror att vi bygger upp en bild av att saker måste vara på ett visst sätt och måste fortsätta vara så för att vi ska vara lyckliga. Vi pushar oss till det yttersta för att det ska vara på det här sättet och kan inte släppa saker i våra liv för att det ska ha chansen att utvecklas till något annat, kanske något bättre.
Jag har själv svårt att dra ner på träningen eftersom jag är ganska så bestämd att min hälsa och hur jag ser ut är en stor del av att må bra. Att jobba på att släppa det och inse att det inte gör något med mig (förutom att kanske förändra min storlek lite) har gjort att jag kan fokusera på att bli bättre på att rita. Jag kan träna mer senare när att rita inte behöver ta så mycket plats i mitt liv.

Detta året försöker jag tänka med lite mer intention och jag inser att jag kan vara produktiv utan att vara upptagen hela tiden. Det kräver planering och kvalitetstid med min BuJo, men det är fullt möjligt.

Vi kan välja vårt ansvar och ska inte behöva må dåligt för det oavsett om det är att välja netflix framför en promenad eller en bit choklad framför en frukt. Vi kan istället välja att ha förståelse för våra val och att hitta nya, enklare sätt att välja nästa gång. Kanske behöver vi bara lägga lite mer tanke på hur det skulle vara?
Vad du gör med din tid är din ensak, men låt den gå till att du ska må bra oavsett vad det är eller betyder för dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s