Inspiration · Tankar och Filosofi

Rädslan för perfektion – hur du slutar stå i vägen för dig själv!

Dagens inlägg tar upp hur rädsla får oss att prokrastinera, hur perfektionism skadar våra drömmar och hur stressen skadar vår utveckling. Hur ska man tänka för att ändra sina tankar för att överkomma dömanden från oss själva och andra och hur gör du för att få saker gjorda utan att göra dem utan fel?

 

Har du någon gång känt att prokrastineringen är din värsta fiende? Känt hur skönt det är när något är klart i sista minuten och att det blev så bra som det kunde bli för att det fanns helt enkelt inte mer tid? Nu är det bara gjort!

Det finns en enorm press att prestera och att göra saker riktigt bra, bäst till och med, i form av perfektionism epidemin, allt för att det finns en rädsla. I grund och botten om vi inte gör något bra nog trots tiden vi haft så betyder ju det att jag inte är bra nog. Det värsta är att hur mycket tid vi har spelar ingen roll.
Tanken på att visa upp ett konkret bevis på att man inte klarar av att uppnå en bild av perfektionism som om det vore ett instagramfilter verkar vara normen idag.
Jag undviker vissa saker jag inte är bra på just för att jag vet att de inte kommer vara bäst och långt ifrån vad jag begär av mig själv om jag tar mig an något. Det är en helt oresonlig rädsla egentligen, för hur ska jag kunna vara bra på det om jag undviker att göra det? Alla måste börja någonstans om vi vill börja.

Så varför prokrastinerar jag och hindrar min egen utveckling till något bättre? Om jag tar tiden att lägga upp en plan och göra allt så bra jag kan från början så ser jag ju var bristerna är och kan uppriktigt börja förbättra något. Just därför är det viktigt att veta vad man vill förbättra. Att vara bäst på allt är en absurd tanke och att vara bra på något är oftast en åsikt. De som kan mycket om något vet också hur mycket mer det finns att lära sig.

Vi måste inte vara bra på allt på samma sätt som vi inte behöver ha det bra på alla plan alltid. Döm inte dig själv om du vill utvecklas. Var nyfiken på dina gränser.

När jag började tänka så här ändrades mycket, speciellt inom min äldsta hobby; att rita. Under flera år älskade jag det och hade många duktiga lärare som sa till mig hur jag skulle göra och vad under deras vägledning. Som vuxen, utan instruktioner och mentor klarade jag inte pressen av att vilja göra det bäst av alla. Det definierade mig för mycket. Var skulle jag börja?  Att träna på det jag var dålig på var inte ett alternativ eftersom det var också beviset på min begränsning och prokrastineringen att göra en  enda bild höll på i flera år. Jag dömde mig själv och min begränsade kunskap som dålig och ville inte fortsätta p.g.a. rädslan för perfektion.

Done not perfect” är en video jag rekommenderar att titta på och som summerar allt väldigt enkelt.
Om du vet att du kommer bli bättre i framtiden på att göra något genom att göra det mer och mer… varför oroa dig för att det inte är perfekt nu? Det kommer.

Jag har känt samma sak med min Bullet Journal som de senaste åren blivit mer och mer offentlig för alla att se men det sköna är att jag också bryr mig mindre och mindre om att ha den perfekta layouten, den snyggaste skrivstilen eller mest punkter att kryssa av. JAg utvecklar det efterhand och blir bättre på att få det att funka för mig.
Samma sak med att rita, genom att testa sig fram och acceptera att det inte blir bra när man jobbar längst ut i sin komfortzon så ger det också tydliga resultat när man lär sig mer och bygger upp en vana.

Jag vill inte längre låta min rädsla för perfektion stå i vägen för min utveckling. Med hjälp av årets Bullet Journal vill jag utvecklas som mest och få mina mål gjorda, kanske inte perfekt men till min bästa förmåga.

 

 

Fundera på hur du kan bryta ner dina mål, lägga upp en plan för dina mål 2018 eller ska prioritera för att bli bättre på det du vill! Det finns alltid något att drömma om att lära sig eller bli bättre på, så ha i åtanke att fokus handlar om att säga nej till vissa saker, inte pusha sig att hinna med mer.

 

 

 

 

En reaktion till “Rädslan för perfektion – hur du slutar stå i vägen för dig själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s