Bullet Journal · Inspiration

En komplett guide till vanliga månadskollektioner

Att kunna följa sin utveckling, huvudmålet med en bullet journal, betyder olika för olika personer och det finns inte ett enda sätt som är rätt eller fel. I inlägget går jag igenom vanliga kollektioner som kan hjälpa dig hålla ett öga på utvecklingen smidigare, som kalendern, vilka mål du har för månaden, habit trackern (vanor), produktivitet/sömncykler, humör, budget, tacksamhet och månaden sammanfattning för att få en helhet av allt.

Hela poängen med en bujo är att den är personlig och att kunna ha med det som gynnar en själv! För de som vill ha lite inspiration eller bara är nyfikna på vad som finns i djungeln av kollektioner och saker att utveckla så går jag här igenom de vanligaste sakerna de som skriver har med varje månad för att lära känna sig själva lite bättre.

Alla bilder är från min instagram och ser helt klart bäst ut där.

Kalender
De flesta har precis som i orginaltanken en kalender av något slag i början på första sidan av månaden. Det ger en snabb översikt över vad som kommer och vilka planer som är inbokade framöver.

26869608_732833216920372_3984158701974978560_n

Mål
För att uppnå sina mål måste man veta vad det är man försöker uppnå. Att bryta ner dem och ta dem månadsvis är vad bullet journal systemet handlar om! Oavsett om det är ett personligt eller ett företagsprojekt så har de flesta men vad de vill upånå eller hinna med under den kommande månaden.

Jag sätter kalendern och målen ihop så jag går förbi dem oftare och kan planera in vad jag ska göra efterhand.

Vanor
En av de saker som har spridit sig genom gemenskapen på forum är ”habit trackern”, ett sätt att kunna följa sin vanor under månaden oavsett om man vill kultivera nya (t.ex. äta mer vegetariskt) eller om man vill minska andra (t.ex. äta mindre socker). Jag har personligen insett med hjälpa av min habit tracker att jag äter nästa bara godis de dagar som jag också dricker alkohol (oops!). Genom att vara medveten om ett beteende kan man besluta om man vill ändra på det beteendet och vad som utlöser det!

 

Produktivitet på dagen, Sömn på natten
När jag först stötte på dagsstapeln, en stapel med dagens timmar på (t.ex. 6-18), användes den av många för att lista ut när på dagen de var som mest produktiva. I takt med att många började hålla koll på hur många timmar de sov och vad det hade för påverkan på dagen efter, såg jag också en liknande version för spädbarn.
Det var många som använde den lite mer utvecklade versionen för att se hur de eller deras nyfödde sov om nätterna med avbrott för amning eller annat nedskrivet utmed en tidsstapel för varje dag i månaden på samma sida. Efter det har jag sett versioner där både månfaserna, vitaminerna och menstruationscykeln tas i åtanke för att lista ut den perfekta formeln till den dagen för tillfället. Är det tid för återhämtning eller för att köra plattan i mattan?

Humör
En vanlig sak att hålla koll på i bujos överallt är humöret. Personligen har jag inte denna typen av kollektion eftersom jag tror att mitt resultat hade påverkas alldeles för mycket av mitt sinnestillstånd för stunden, men det är nog det som är poängen. MAn kan gå tillbaka och tänka på vad som hänt innan känslan eller situationen för att lista ut triggers. JAg tänker att för de som använder dem i samband med medicin, träning eller andra faktorer är det ett också bra sätt att känna sitt resultat även när man inte ser det.

Budget 
Att hålla ett öga på sin budget är aldrig fel och jag har sett att det finns intresse bland många som helt enkelt vill ha lite extra koll. Jag kommer fortsätta utveckla och arbeta på ett bättre sätt att ha sin budget i sin bujo framöver!

Tacksamhet
Detta är en stapel för många, inklusive mig själv, i månads planeringen. Att påminna sig om vad vi redan har och vara tacksam för det hjälper oss att stanna upp och uppskatta det liv vi har byggt och samtidigt se i vilka delar vi känner att det brister så det blir lättare att lägga fokus där. Om vi inte är tacksamma för det vi har, varför skulle vi bli tacksamma för mer?

24331642_136675427030241_6008783801155584000_n

Sammanfattning/minnen
Ytterligare ett sätt att påminna sig om allt som hinner hända på en månad och få en överblick, är att skriva ner vad som fortfarande resonerar med en i slutet på månaden. Vad har hänt och hur har det påverkat dig? Vad har du gjort som har känts speciellt? Vilka saker känner du att du klarat av eller lyckats med? Vad kan förbättras och vad vill du testa härnäst? Det finns många sätt att sammanfatta en månad på och det är ett väldigt bra sätt att se hur man utvecklats som person under årets gång.

27578554_383653702098025_4506260037487820800_n

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s