Bullet Journal · Inspiration · Mål · Tips

Förbättra din ekonomi med bullet journaling – genom inställning och vanor

Hur använder man sin Bullet Journal för att bäst maxa sitt sparande? Vad ska man tänka på och hur kan man enkelt hålla sig till sin plan?
Det finns alltid perioder i livet då man bara känner att man behöver få det man har att räcka lite längre. I ett samhälle som glorifierar att hela tiden ha mer, vara mer och ge mer av sig själv kan det vara svårt att se vad vi faktiskt har. Det blir som att inte kunna se skogen på grund av träden.
Just därför bestämde jag mig för att sätta ihop en liten guide över saker som är bra att ha i åtanke, steg man kan ta för att få månaden att räcka längre i slutet på pengarna och smarta knep för att hålla bättre koll på vad små förändringar kan göra.

Det handlar inte om hur mycket du kan få ihop eller tjäna, det handlar om hur mycket du kan spara.

Som jag skrev innan; var försiktig med att uppgradera din livsstil! Detta är vanligt och jag har själv gått i fällan. Det handlar om att känna att man kan göra mer eller köpa mer när ens inkomst väl ökar eftersom man 1. har mer möjlighet till det och 2. det inte kommer ha samma inverkan på ekonomin som innan. Det finns till och med ett namn för det här fenomenet; Parkinsons lag.
Principen är enkel; En arbetsuppgift kommer att ta exakt den tid som är avsatt för ändamålet dvs. vi kommer fylla det utrymme vi har att röra oss med.

Det innebär att den tid du ger dig kommer det att ta, oavsett projekt och om det rör sig om tre månader eller en vecka. Det är nämligen så du kommer planera och lägga upp ditt arbete omedvetet efter utrymmet du har. Om man anpassar principen på sin ekonomiska situation kommer det se likadant ut. Vi kommer röra oss med de pengar vi har oavsett hur mycket vi har. Pengar kommer med aldrig ord göra någon lycklig för det inte kommer räcka till oavsett hur mycket det finns av det.
Hemligheten ligger istället i hur du hanterar de pengar som redan finns bättre.
Det handlar inte om hur mycket du kan få ihop eller tjäna, det handlar om hur mycket du kan spara. Det viktigaste för att nå det målet är två saker:

  1. Ändra din inställning. Bli medveten om uppgraderingarna som finns (regelbundna skönhetskurer, dyrare kläder, äta ute mer). Istället för att vilja ha mer, välj tacksamhet över det du har. Detta är ett perfekt tillfälle för att starta en tacksamhets-kalender i din bullet journal om du inte redan har det!
  2. Ändra dina vanor. Fundera på vad du kan röra dig med och samtidigt uppnå dina mål. Lova dig själv att hålla din kurs, det hjälper inte att ändra inställning om man inte har idéen om hur det ska gå till. Ibland rör det sig om att minska en stor utgift, ibland flera små.

I slutänden handlar det om att spendera där man känner att det spelar roll, men det krävs att man lägger mindre på saker man inte behöver.

Så hur når man ett sparmål ut i slutänden?

17333873_391514661224499_1053654833187258368_n

Fyra viktiga steg

Budget

Det här är det bästa sättet att se hur mycket pengar som faktiskt gå åt och till vad. Själv använder jag ett system där jag för över en fast summa in på ett gemensamt konto för mig och min man (till mat, hyra, presenter, dejter, bensin och annat vi gör ihop) och en annan fast summa som består av mina egna fasta utgifter (försäkringar, mobiltelefon, gymavgift, mina autogiron etc.) går in på ett annat konto.
På så sätt vet jag maxkostnaden de sakerna kommer kräva i förväg och kan sätta undan det. Sen vet jag vad jag kan spara och röra mig med, dvs. utgifter som är rörliga och som jag kan påverka.

Detta är ett viktigt redskap för att se vart man kan minska sina utgifter. Återigen, jag håller koll på planeringen inför månaden som kommer och gör först upp en budget jag tycker är rimlig (resor får kosta si och så mycket, en utekväll si och så, kläder si och så etc.) sen fyller jag i efterhand vad saker faktiskt kostat. På så sätt har jag koll på att jag inte går över mina tillgångar och vid varje enskilt tillfälle och sparar ofta på de där små bäckarna som blir över om jag inte använder de till annat.
För det är vad det handlar om, planering och många bäckar små.

Mål

Sätt ett tydligt mål. Det här ger dig motivation och håller dig på spåret! Vet du vad slutdestinationen av din pengasparande resa är så blir det lättare att stå ut under tiden genom planering. Om målet är ett sparat kapital på 60 000 efter det här året, så vet du att det krävs 5000 i månaden varje månad för att nå dit, oavsett vad det kommer gå till. Lägg in det i din budget månadsvis, en stadig summa eller en varierande beroende på säsong och hur livssituationen ser ut, men prioritera den delen av din budget.

Har man ingen tid då man vill ha en viss summa till sitt mål kan man bryta ner målen eller minska sparandet. Kom ihåg att behålla fokus handlar om att säga nej till mycket så se till att målet är starkt!
Något som ibland hjälper är också att ha ett sätt att se hur mycket skillnad sparandet gör. Visa genom din bullet journal eller använd en app som ”thrive” för att se hur långt du kommit. Ett annat sätt ar att skriva upp vilka förändringar du gör, ett exempel är att väga en ekonomisk förändring mot varandra.

Att dra ner på att äta ute 4 gånger i veckan på jobb, med din partner eller med en vän kan motivera dig mer om du ser vad det ger i det långa loppet. Exempel:
Äta ute 4 gånger: ca 600 :- / vecka (2400 :- /månad) VS. äta ute 1 gång: 150 :- /vecka (600 :- /månad).
Skillnaden är 1800 :- / månad och ger dig 21 600 :- mer i slutet av året. Motiverad?

Plan

Betala dig själv först. Som jag skrev ovan, gör det till en del av din budget, en del som måste betalas och gör det först så du vet vad du kan röra dig med när det redan är fixat! Undvik skulder,  betalning på kredit eller att låna pengar under tiden.

Ha en plan för att hålla koll på budgeten och samla kvitton eller skriv upp utgifter direkt.
Ha en plan för det som blir över om det blir mer kvar i slutet på månaden. Ska det ingå i nästa månads budget, gå direkt in på ditt sparkonto eller vill du unna dig något för att ge dig själv en klapp på axeln?

Ha en plan om det inte går som du tänkt. Ha en plan om det går bättre än du tänkt!
Se över din budget varje månad och anpassa den hela tiden efter behov. Det är då du kan se vad som kan minskas eller förändras.
Gör en plan med telefonbolaget, elbolaget och hur du umgås med vänner som är billigare. Finns det billigare alternativ? Till exempel delar vi netflix-konto, storytel-konto och har spotify family med familj, vilket vi tycker ger oss en viss underhållning utan kompromiss om priset för det.
Ha en plan för maten du köper hem! Används det inte är det ändå pengar i sjön.

Förpliktiga dig

Vad du än väljer att göra (om inte alla tre) gör det kontinuerligt! Det du gör behöver inte vara för alltid. Pengar är ett flöde och det kommer alltid finnas toppar och dalar, så hitta sätt att jobba med det.
Lista ut när du behöver spara mer och när det är ok att unna dig mer. Hur mycket är du beredd att ge och inom vilken tidsram vill du ha det gjort? Det är saker att tänka på när det är dags att fundera på hur mycket du är villig att ge och hur gärna du vill spara. I slutänden handlar det om hur hårt du är villig att arbeta för dina mål och vilken prioritering dem har i ditt liv.

ysb

Många bäckar små! Det gör en jätteskillnad på att veta vart de små summorna går, varför de går dig och att göra det kontinuerligt. Små handlingar gör stora skillnader.

 

Det svåraste kan vara att välja bort saker som man tycker ger ens vardag lite mervärde och självklart är det en balansgång! Det är viktigt med mål och plan, men vill man bara spara lite mer än nu så gäller det fortfarande att spendera smart. Här är några saker att tänka på för att spendera smartare:

Klarar du dig utan det du vill ha? Så ofta som vi dras med i black friday, cyber monday och mellandagsrea bara för att handla saker vi inte behöver. Det är inte ett kap om du inte behövde saken i fråga från första början!
För vissa handlar det om att fundera på vad saken i sig verkligen tillför och för andra om det är något som kostar för att behålla något vi identifierar oss med (ex. gelnaglar).

Finns det någon chans att det är gratis eller att du kan låna det av någon du känner? Är det något du behöver tillfälligt eller för ett visst event så är chansen stor att du kan låna det.

Kan du få det du vill ha billigare? Klarar du dig inte utan det men det är knapert med vad du vill spendera så är det aldrig fel att titta in på blocket, tradera eller ett forum för det du söker. Kanske behöver det du redan har bara restaureras och du klarar det själv? Hitta nya sätt att ta hand om det som redan funkar.

 

Läs mer om hur du startar nya vanor och väljer prioriteringar!

4 reaktioner till “Förbättra din ekonomi med bullet journaling – genom inställning och vanor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s