Bullet Journal · Inspiration · Tankar och Filosofi

Morgonsidor – magin att avsluta sina tankar

Jag tänkte skriva om något som jag gjorde mycket i början när jag började min bullet journal och något som jag har tagit upp igen. Det är morgonsidorna, en populär del av många bujo-fantasters morgonrutin och det finns en bra anledning til det!

Jag lärde mig om det genom att läsa på om rutiner andra hade kring sin bullet journal för lite mer än 2 år sedan och kom över den här metoden som blivit en av de mest uppmärksammade. Från början är den från boken ”the artist’s way” av Julia Cameron och är utvecklad för att hjälpa konstnärer och andra kreativa personligheter att komma över de rädslor som håller tillbaka dem. Har du en bullet journal, oavsett hur den ser ut är du en kreativ person, men det fantastisk är att den hjälper alla med de rädslor som finns.

Hela konceptet är att komma över de negativa röster och mantran vi har inom oss;

”Du är inte bra nog”

”Alla andra är så mycket bättre än vad du är på det här”

”Varför försöka, det kommer inte att gå”

Morgonsidorna tvingar dig att ta itu med de tankarna på oväntade sätt och hjälper dig att fokusera. De är inte ett mirakel, men de hjälper att reda ut en hel del saker som finns i våra tankar om du låter de ta tid och plats.

När jag började hade jag aldrig lyckats skriva dagbok sedan jag var riktigt liten, jag gav upp och tappade intresset och tyckte inte att jag fick ut något av det. Men det här fungerade för mig. Min första dagbok är en hel Leuchtturm skriven efter morgonsidornas regler:

  • Skriv 3 sidor av text, handskrivna. Helst morgon, men när som funkar.
  • Sluta inte skriva förens du är klar och låt inget störa dig under tiden.
  • Läs inte något du skrivit från tidigare dagar. Låt ingen läsa dem.

Det är allt. Det låter nästan för lätt, men det händer så mycket med tiden. Det finns dagar så man inte känner för att skriva, skriv ändå och skriv om allt du tänker på. Att ta ut soporna under dagen, din katt, din jobbiga arbetskollega du måste se en dag till eller vad du ser fram emot. Skriv ner dina känslor helt ofiltrerat.
Innan du vet ordet av så har sidorna hjälpt dig. Sakta kommer du börja skriva om det du verkligen behöver få ur dig, saker som stannat hos dig och fortfarande tar upp dina tankar, saker du tvivlar på eller saker som gör dig osäker. Skriv ner allt du inte kan säga någon annan, inte ens dig själv ibland. Spåna idéer eller saker du lyckats med, bara ventilera. Fyll tre sidor hur du än kan och behöver.

Det är ett fantastiskt redskap om man bara litar på dem och fortsätter skriva!

För mig har det hjälpt att sluta dömma mig själv för mina tankar och känslor.
Det hjälper mig känna att jag avslutar det jag påbörjat varje morgon, att jag är klar med sidorna och att jag lyckades med det.
Jag känner att jag avslutar mina tankar och ger tid till det jag behöver tänka på även om jag inte vill det.
Dem hjälper mig att inse att det måste inte vara perfekt för att vara klart eller ett mästerverk. Vissa dagar hänger det knappt ihop, men jag blir bättre.
För mig är det någon som lyssnar på alla mina mörkaste fantasier, alla vilda drömmar och allt jag kanske annars hade ignorerat som en dum tanke.
Jag kan inte ljuga för mig själv dag ut och dag in och insåg att jag måste möta det som stannar hos mig och skaver.

Det är lite av en läkande process, det har fått mig att fortsätta kämpa med medvetenhet.

Morgonsidorna gör med andra ord 2 saker:
1) de hjälper dig att inse om du har en dålig situation och att du kanske väljer att vara i den
2) att göra något åt en situation.

Alla har nog varit i en situation där de försöker vara lyckliga men inte är det. Sidorna hjälper att lista ut vad som är fel och vad man behöver istället, bara på olika sätt.
Vad kan du bjuda in i ditt liv för att förändra det?
Kan du skapa den situationen?
Skriv ner allt du tänker på och släpp det sen. Fysiskt, lägg boken åt sidan och ägna inte mer tid åt det.

Det här fick mig att släppa så mycket och efter ett tag blev mitt skrivande mer av en vanlig dagbok. Vanan var inne och jag gick lättare direkt på pudelns kärna, men på något sätt ville jag tillbaka till det där av ofiltrerat babbel. Ibland dyker det upp saker man inte visste fanns där och så bara flödar det ur pennan.

Testa det.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s