Bullet Journal · Drömmar · Inspiration · Tankar och Filosofi · Tips

Självreflektion och utveckling via BuJo

Självreflektion är när du tystar alla röster som kommer utifrån, de som påverkar vad du ska tycka eller hur du ska agera för att passa in och vänder din röst inåt istället. Det är ett sätt att hitta sig själv och hedra den personen, få det vi gör att passa in i det vi vill och uppnå våra mål. Som en kompass som visar vart det är vi verkligen vill i livet.

Att reflektera och titta inåt kan hjälpa dig på flera olika sätt:

 • Ta dina dina tankar på allvar genom reflektioner kring hur de påverkar dig och gör de till något som kan stärka dig själv
 • Låta din drömmar komma till ytan och se vad som händer när det du gör hänger ihop med ditt mål
 • Svara på dina egna frågor kring känslor, mål och drömmar med mening och syfte så du kan ta itu med det på ett meningsfullt sätt
 • Erkänn vad du tror på, dina beteenden och vanor för att kunna lösa dem genom handlingar
 • Fira den du faktiskt är oftare!

 

Att ta sig tiden att hantera känslor, tankar och beteenden som stämmer överens med din egen agenda hjälper att skapa livet vi vill ha, så länge vi är villiga att lyssna på oss själva. Hur mår jag av detta? Vart ledet detta? Alla frågor behöver besvarat utifrån ditt nu, din situation i nuet och vad du har för verktyg för tillfället.  Redo att testa med en enkel reflektionsövning  inför det nya året?

photo-1488722796624-0aa6f1bb6399

Genom att fråga sig själv blir det lättare att veta sitt fokus, vart krutet ska gå. Jag har själv märkt att det är så lätt att tappa bort sig först över årets gång och sen i slutet när man inte vet vart man började! Så vad frågar man sig?

Det finns några fantastiska frågor som kan hjälpa dig komma in i det, men också kunna följa det, bland annat från ”Q10”. Här är tanken är att du under 10 dagar svarar på 10 frågor och sedan låter dem ligga till nästa år. Först då kan man se hur man utvecklats, se vilka handlingar vi tagit och vad som fortfarande resonerar med oss. De har till och med en sida, www.doyou10Q.com, som har nya frågor varje år att fundera över.
Här finns hur många frågor och svar som helst från flera år tillbaka för den som är intresserad av att läsa mer!

Här är de 10 frågorna föreslagna från Q10 2017:

 1. Beskriv en signifikant erfarenhet som hänt det senaste året. Hur har det påverkat dig? Är du tacksam över den? Lättad? Inspirerad? Förargad?
 2. Finns det något du önskar att du gjort annorlunda det senaste årret? Alternativt, finns det något du är synnerligen stolt över från det senaste året?
 3. Tänk på en större milstolpe som hänt för din familj det senaste året. Hur har det påverkat dig?
 4. Beskriv en händelse i världen som påverkat dig under året? Hur och varför?
 5. Har du haft några speciellt andliga erfarenheter det senaste året? Hur har den händelsen påverkat dig? (Med andligt menas allt från kulturell, konstnärlig, filosofisk etc.)
 6. Beskriv en sak du vill uppnå tills den här tiden, nästa år. Varför är detta viktigt för dig?
 7. Hur vill du bättra dig själv och ditt liv till nästa år? Kommer du på något råd eller liknande som du fått det senaste året som kan hjälpa dig att guida dig?
 8. Finns det något (som en person, idé eller orsak) som du vill utveckla eller undersöka mer under det kommande året?
 9. Vad finns det för rädsla som du har och hur har det hållt dig tillbaka? Hur planerar du att släppa det och komma över den tröskeln under nästa år?
 10. Hur tror du att du kommer känna nästa december när du läser detta? Vad tror/hoppas du kommer vara annorlunda i ditt liv och var du är i det som resultat till dessa frågorna?

 

Personligen tycker jag att det är ganska stora frågor, så jag kommer jag ta hela december till att verkligen fundera på detta och låsa in svaren i ett brev till nästa år i min bujo.

photo-1494426383302-7b9d36a1a028

Vill man mjukstarta med sina reflektioner kan jag rekommendera att titta in på Boho Berry’s sida för tips och idéer på vad man kan fråga sig under hela månaden ut! Här är den översatta versionen:

reflektion

Börja året med en ny start, släpp det gamla och se fram emot vad som kan bli istället för det som inte blev av! Det är ett kraftfullt verktyg att se vad som hänt på ett år.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s