Bullet Journal · Drömmar · Inspiration · Mål · Tips

Hur du sätter mål genom din bullet journal

Vi har alla idéer och drömmar om vad vi vill och en dröm med en plan kallas för ett mål. Så hur ska en plan se ut, vad bör man fokusera på och vad krävs för att ha ett framgångsrikt mål?

 

Börja i slutet och bryt ner målet

När vi är redo att ta steget för att ha det vi drömmer om vet vi redan vad slutdestinationen är. Detta är något jag använde mig av för uppsatser. Man vet inte alltid vart allting ska vara, men man brukar  i alla fall ha en någorlunda bild av vad det ska bli  och några av elementen den ska innehålla. Det enklaste sättet att starta var bara att starta med en del, en du vet ska passa in i pusslet, och lista ut vad som kommer näst för att underlätta eller utveckla det färdiga resultatet.

Säg att ditt mål är att starta ditt eget företag. Målet är du att ha en inkomst och driva företaget som din egen chef. Vad behöver du för att göra det möjligt? Är det information för att veta mer om hur det går till eller en plan för vad företaget faktiskt ska göra? Vad krävs för att du hela tiden ska veta vad nästa steg är? Genom att veta vad du inte vet blir det lättare att lista ut vart man kan börja, vart man ska gå sen och sen och sen etc. Bryt ner målet i så små bitar som möjligt och kom ihåg att varje gång du lärt dig något så är det en vinst.  Varje gång du kommer vidare eller tittar på en ny sak av alla de saker som hör planen till så ska du vara stolt. Håll sakerna enkla och tydliga! Det hjälper dig hålla motivationen uppe och förstå ditt fokus.

Hur äter man något så stort som en elefant? En liten bit i taget under lång tid!

thumbnail_image1 (3)


Förstå processen

Att börja med något nytt kan vara spännande eller skrämmande. Att bli bättre på något är de första steget mot att bli bäst på något, så låt inte andras större eller snabbare framgång avskräcka dig. Att inte se resultat är inte detsamma som att inte bli bättre och vi måste komma ihåg att vi är inte mer än mänskliga. Vi tappar motivationen, vi lär oss inte alltid så snabbt som vi vill och det är just därför det är bra med den där planen. Att veta vad nästa steg är trots att det känns kämpigt kan ibland ge oss den knuffen vi behöver i rätt riktning för att hålla oss på banan.

Med tiden listar man ut vad som funkar och inte så man kan anpassa processen efter sig själv. Det är ju det som en bullet journal är så bra för! Följ din utveckling och omge dig med det du behöver!


Fira din vinster

Ju mindre steg din plan är uppdelad i, desto lättare blir det att förstå när du klarat av något som för dig framåt. Det är viktigt för att inte fastna i tankesättet att du kunde ha gjort mer! När du tagit dig igenom en kurs, en bok eller en youtube-video som hjälper dig förstå lite mer så är det en liten vinst. Att ta sig tiden till att hitta vad som ska göras, göra det och klara av det är en liten del i det stora hela, men det är precis vad den stora bilden består av.
Belöna dig och tänk på vad du verkligen lyckats med!


Bygg vidare på dina mål och vinster 
kontinuerligt

Kom ihåg att ta dig tiden att ofta gå igenom vad som funkar och inte. Omvärdera din mål på det nya utgångsläget hela tiden. För många som använder sig av bullet journal systemet så är det en gång i månaden eller en gång i veckan bara för att påminna om vart man står just nu.

Är ditt mål att börja träna? Det kanske bryts ner till att du ska gå 3 gånger i veckan och du lyckas i 2 veckor. Första veckan känns allt bra men sen inser du att det funkar inte med schemat och du minskar träningen till 2 gånger i veckan. Det är inte ett misslyckande, det är en viktig insikt till att få det att funka för dig. Nästa vecka kanske du känner att det går 3 gånger. Målet är ju ändå att det ska funka med din livsstil och att det ska kunna vara en del av din vecka. Detta är bara ytterligare en del av processen.

Den här biten är viktig för att förstå att processen tar tid och det måste man låta den göra det för att målen ska bli realistiska och något du är villig att jobba på kontinuerligt. Att lära sig vad som funkar, istället för att föreställa sig vad som funkar eller jämföra med vad som funkar för andra, är en av de viktigaste sakerna för att behålla fokus. Det och att omge sig med positivitet!


Behåll ditt fokus

Det här är något som är svårt för mig personligen. Det finns oftast så mycket jag vill göra att jag tappar fokus eller gör för mycket samtidigt! Det är här min bujo hjälper mig! Jag kan gå tillbaka och titta på vad som är viktigt för mig den här veckan eller den här månaden och hur det ska leda till att en del av mitt mål blir uppfyllt. Hinner jag inte omvärderar jag och funderar på varför jag inte prioriterat det. Oftast handlar det om att verkligen ta sig tiden till de saker man planerat och hålla kursen stadigt. När man vet vad tiden man lägger kan ge blir det lättare, men innan dess måste man komma ihåg att ens personliga mål måste få ta plats för att uppfylla dig och din dröm.

 

Det spelar ingen roll om det är mål för månaden, året eller livet; testa dig fram och dela gärna framgångshistorier i kommentarsfältet!

En reaktion till “Hur du sätter mål genom din bullet journal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s