Bullet Journal · Inspiration · Tips

Hur du planerar en givande månad i din bujo

I början på varje månad är det skönt att känna att det är en ny start. För att starta på nytt är det skönt att kunna börja på noll och verkligen bygga upp saker ifrån nuläget, inte från där man trodde att man skulle vara enligt planeringen. Det orsakar bara stress och är onödigt. Så här kommer några av de saker jag funnit hjälper och som kan guida dig i hur man lägger upp en givande månad i sin bullet journal.

Rensa ut och tacka för den här tiden
Ett riktigt bra sätt att känna att man lämnar en månad och börjar på en helt ny är att rensa ur sin handväska, sin telefon och/eller dator. För över bilder och ta bort det du inte ska ha eller behöver, vänta inte tills det blir för mycket.
Jag brukar dessutom passa på när jag ser månaden genom bilderna, att tänka igenom vad som hänt och skriva lite om de minnen som betytt något speciellt för mig. Vanligtvis på den sista sidan innan jag börjar på nästa månad. Det hjälper mig släppa det jag inte hunnit med och se vad jag faktiskt åstadkommit. På det här sättet får jag mer känsla för vad som är rimligt att jag hinner med och vad jag behöver tänka på till nästa månad.

Planera in dina datum
Börja planera den tid du har kvar, efter möten eller tidsbokningar, med familj och vänner. Jag vill efter det planera in tid för att inte göra någonting speciellt eftersom det är ofta vi glömmer bort att ge oss själva tid för återhämtning utan att ha något som ska göras. Vi försöker alltid ha en dejt varje eller varannan vecka så vi redan är uppbokade. Det här gör att vi redan vet om vi behöver tacka nej till något och om vi istället behöver handla in födelsedagspresenter eller skicka kort.

Sätt upp nya mål
Genom att släppa den förra månaden är det lättare att sätta upp nya mål inför den nya baserat på hur läget ser ut just nu. Med den utgångspunkten kan man istället för att känna sig stressad eller efter i schemat fråga sig ”vad behöver jag tillföra nu?”, ”Hur gör jag det möjligt? ” eller ”Hur ska jag tillföra mer av det?” Dessa frågor hjälper till att påminna dig om vad du ska fokusera på nu och vilket fokus du vill ha. Vad är viktigt nog att gå före annat när du planerar din månad?
Fundera också på vad du behöver och hur mycket tid dina mål kommer ta. Att trycka in saker att göra bara för att känna att de blir gjorda fungerar inte alltid och att titta tillbaka på månaden innan borde ge en bättre uppfattning kring hur mycket som är troligt att du hinner med ditt välmående i åtanke.

Efter det kan du välja de kollektioner du vill för att hålla koll på månaden! De sista två tipsen är för att få sinnesro och kunna fokusera mer på det du finner givande för dig. Att ta sig tid för dem underlättar resten enormt och att verkligen avsätta tiden i förväg hjälper dig att hålla dig själv ansvarig. 

Budget
Sätt upp en budget. Vad får en utekväll du vet kommer nästa vecka kosta? Var ska er dejt vara och hur mycket kan ni lägga på den? Finns det något som behöver fixas den här månaden eller som kanske kommer kosta lite mer nästa? Hur mycket behöver man då lägga undan till det? Att redan veta hur mycket man har att röra sig med finansiellt är ett fantastiskt sätt att ha koll på eller följa ekonomin för att minska stress eller ångest kring pengar.

Storstäda
En helg i månaden där det inte är något planerat brukar vi storstäda. Verkligen damma av alla vrår, skåp och gå igenom återvinning eller sortering. Hela lägenheten blir fräsch och vi går sist igenom kyl, frys och skafferi. Det är för att försöka äta ur så vi inte låter mat ligga för länge helt enkelt. Vi funderar också på vad vi kan behöva köpa för att använda mer av det vi redan har och brainstormar ihop matlådor. Hur hänger det ihop? Jag kan fokusera mer på det jag vill ha tid till istället för att känna att annat drar!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s