Bullet Journal · Inspiration · Tips

En komplett guide till min budget via BuJo

Det finns så många sätt att hålla koll på sin budget och det tog ett tag att lista ut vad som funkade för mig! Eftersom jag vill ha ett flytande system insåg jag att jag inte bara kan göra det via min bullet journal, men med hjälp av den har det verkligen underlättat! Idag visar jag en guide till hur jag håller koll på min ekonomi och ser till att hålla min budget med hjälp av min bujo.

Varje månad har jag med en sida eller ett uppslag med budget. Just nu är det bara en lista utgifter, det var det bästa för mig insåg jag, det funkar oavsett om man har ett flöde av små inkomster eller en enda månadslön. Anledningen till att det ser ut så är för att jag kompletterar det med ett helt vanligt excel-dokument för att hålla närmare koll på vad jag kan spendera samtidigt som jag dokumenterar utgifterna.

I min bujo har jag med viktiga punkter som inkomst, hur mycket mina fonder ändrats i procent och hur mycket jag lägger till dem, hur mycket jag sparar undan (och vad det går till specifikt) samt mina fasta utgifter, både en och en (som står nedskrivet lite tidigare i boken, både för att ha koll och för att det kan ändras) och totalt för månaden.

På så sett ser jag om mina återkommande utgifter eller sparade resurser har eller bör ändras.

budget

Ett exempel på hur en månad kan se ut i min bujo, ett snabbt enkelt sätt att hålla koll för att sedan se detaljerna i ett excell-dokument.

Efter månaden som gått (jag brukar räkna från löning till löning) kollar jag vart det gått mest utgifter till av de som inte var planerade och om jag känner att jag aktivt kan minska dem eller borde prioritera om. Det är också därför jag håller en lista med saker jag behöver och saker jag vill ha; för perspektiv, men allt vägs mellan livskvalitet och aktivt sparande.

Ihop med detta har jag ett helt vanligt excell dokument och det är egentligen här allt går ihop.

Ekonomi

 Mitt standard ark i excell varje månad. Klicka för större bild!

Jag skriver alltid in vad jag sätter över på matkontot överst (det gemensamma kontot för mig och min man med allt vi delar på i utgifts-väg. Vi sätter in procentuellt av inkomst) hur mycket jag kommer behöva för att täcka mina fasta kostnader och den förväntade kostnaden för bensin den här månaden först.

Under månadsnamnet har jag en liten ruta med det totala beloppen av mina fasta utgifter + den förväntade bensinkostnaden för att tydligare se vad det är. I rutan ”start” sätter jag in det undansatta beloppet och drar av kostnaden efterhand på totalbeloppet allt eftersom. Det är rutan med bensin som varierar och i den grå rutan undertill hamnar därför ett belopp på vad som är kvar av det jag planerat spendera.

Efter det funderar jag på vad jag vill spara undan och skriver ut till vad; bygga upp en buffert, äventyr eller fonder brukar vara standard. Jag försöker hålla min sparkvot (antal % av min månadsinkomst lagd på sparande) kring 20 %, men det beror verkligen på hur månaden ser ut.

SDM03P88BO

Jag har en kolumn för vad jag förväntar mig att en ska ska kosta och avsätter pengar till det. Det ska alltså inte kosta mer än det beloppet för att min budget ska hålla.

Bredvid har jag kategorin ”kvar” vilket då är summan som är kvar om jag lägger dessa förväntade resurser och visar då på hur mycket jag kan fortsätta röra mig med. Vissa saker vet jag om att jag kommer behöva pengar till, andra saker kommer spontant längst med vägen.

Vad jag lägger pengar på har jag delat upp i 4 kategorier som är färgkoordinerade; sparande/investering i mig själv, planerade saker som jag kan sätta undan pengar till redan i början på månaden (resor, fester, presenter), dejter eller utflykter som också är planerade eller behöver hållas i åtanke och till sist oplanerade utgifter så som spontanköp, plötsliga måsten eller oförutsedda utgifter helt enkelt.

Allt eftersom dagarna går skriver jag in den faktiska kostnaden längst till vänster bland kolumnerna, ibland blir det mer, men jag vet ju vad jag har att röra mig med, så oftast blir det mindre vilket också resulterar i ett mer faktiskt restbelopp i slutet på den kolumnen (gråmarkerad). Det beloppet visar mer på om jag har svängrum eller inte. Blir kostnaden mindre än förväntat ändrar jag inte i kolumnen med förväntat kostnad, blir det mer ändrar jag i förväntat kostnad så jag är säker på att jag inte går över mina resurser.

Den sista gråa rutan, under extra, är extra inkomster. Jag räknar aldrig in dem i budgeten, de är mest där som en buffert. Räknar man ihop alla de ljusgrå rutorna så har jag beloppet av vad jag totalt har kvar att röra mig med för tillfället. Jag slår ihop dem i den mörkgrå rutan under ”totalt kvar”. Den bufferten går i slutat på månaden in i sparande, buffert eller bara något jag inte känt att jag haft råd med.

“Don’t tell me what you value, show me your budget, and I’ll tell you what you value.”
― Joe Biden

 

Det här systemet har funkat ett tag, men jag är alltid intresserad av att utveckla det så det kan hållas i min bullet journal endast, så är det va du är ute efter, fortsätt hålla ett öga på framtida uppdateringar!

Kontentan är att jag har koll på vart pengarna går i min bujo och sen refererar till min budget på datorn. Både för att jag oftare har med mig journalen och för att jag inte är helt bekväm med att ha alla uppgifter nedskrivna så öppet.
Efter månaden skriver jag lite om hur det gått, vad jag kan förbättra och vad som är rimligt att avsätta som belopp på diverse saker som är återkommande varje månad, som beloppet spenderat på kläder.

Jag har också några sidor där jag håller koll på vart jag placerat mina fonder och vad jag kan tänka mig placera dem härnäst. Jag har en målbild och en verklig karta över hur det såg ut senast. Även detta har jag numera en back-up i mitt ex-cell dokument eftersom det förändras så ofta.
Mycket av det jag kan om ämnet är grundat på vad jag lärde mig när jag först började med långsiktigt sparande; genom att läsa från bloggen ”rika tillsammans” av Jan Bolmesson.

ekonomi2

Det är en del som ska förändras framöver för att få lite mer balans i det långsiktiga sparandet…

 

Det jag är intresserad av är hur DU använder din bullet journal till ekonomi, budget eller utgiftskoll! Lämna gärna lite tips till mig här i kommentarerna!

Vill du läsa om mina tankar kring ekonomi, budget och sparande? Läs om hur du kan förbättra din ekonomi med hjälp av din bullet journal!

 

 

En reaktion till “En komplett guide till min budget via BuJo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s