Bullet Journal · Inspiration

Hur du startar din Bullet Journal

När jag först hörde om Bullet Journal systemet kändes det självklart. Ingen kalender hade allt jag behövde och nu kunde jag anpassa allt själv. Det var inte lika många som delade sina vackra uppslag och listor, men det var enkelt, effektivt och tog bort mycket av pressen jag hade att planera in saker.
I min bujo fanns bara plats för det som prioriterades eller var här och nu. Jag blev mer organiserad än innan och att veta vad nästa steg var och vart i planeringen jag var var bara en liten del av det. Jag kunde börja om på en helt ny kula varje vecka, månad och kvartal. Utvärdera var jag var i min planering och om jag behövde justera mitt fokus eller mina mål.

Det vanligaste jag hör när någon säger att det verkar kul men… att starta en journal är svårt för att:

 • jag har inte tiden att lägga på en sån tidskrävande sak
 • jag är inte kreativ nog för det och kan inte rita
 • det känns som så mycket att tänka på

Vad en bullet journal är eller inte är helt upp till dig. Det behöver inte vara ett avancerat planeringssystem där du schemalägger dig, det behöver inte vara bilder eller snygga designer i den och det behöver inte vara svårt att börja med en. Det behöver inte vara strikt varje dag, vecka eller månad, utan något du använder när du behöver den till det du vill. Vet du inte vad det är? Det är ok, det listar man ut med tiden!

Att komma igång innan 2018 och starta på ny kula är ett ypperligt tillfälle för dig att hitta ditt sätt att göra det på!

System
Ett bra ställe att börja är att ha koll på systemet och hur det funkar. Därefter kan man börja anpassa det som man vill ha, om det är till dina privata projekt eller för att planera vardagen mellan jobb och hem. Det behöver inte innehålla några som helst avancerade skisser och inte heller en fast layout eller ens plan på hur det ska vara så länge det passar dig.

Du behöver ha med:

 • ett index
 • en målbild
 • en framtidslogg
 • din månad och de delmål du har den månaden
 • din vecka och planering
 • din dag och vad du kan göra här och nu

 

Material
Att starta en bujo är enkelt och kräver ingenting förutom en anteckningsbok, en penna och inspiration.

Anteckningsbok. Det finns självklart den officiella bullet journal boken, men i övrigt är den mest använda typen av anteckningsbok en Leuchtturm1917 i A5 format. Det spelar ingen roll, den ska passa dig och dina behov, vissa vill ha linjer, andra gillar det prickiga systemet.
Något att ha i åtanke dock är att om du i förhand vet att du kommer använda mycket färg, överstrykningspennor eller tusch, se till att hitta en bok där färgen och pennan inte blöder igenom pappret så lätt.

Penna. En annan sak jag tipsar om när det kommer till material är att använda en penna som inte kräver för mycket tryck när man skriver då det kan förstöra sidan bakom om det blir för djupa märken, men en bra penna helt enkelt.

Idéer. Inte nödvändigt om man förstår systemet, men för inspiration brukar jag titta på Instagram och Pinterest, där det finns flera anslagstavlor fulla med tips och idéer för de som vill testa sig fram! Titta in på BuJouLou nästa gång du är inne på Pinterest för att se vad jag finner inspirerande!

Mål
Hur kommer man igång med planeringen och vad ska man ha med?
För de flesta handlar det om att sätta upp mål, men alltid göra det kring dig och vad du vill uppnå. En bullet journal är allt från en samling av listor till ett system uteslutande för att uppnå sina drömmar genom att hela tiden bryta ner drömmar till mål, delmål och uppgifter. Det kan röra sig om vad som behövs göra i hemmet (renovering, saker att byta ut, städning) till vad som behövs göras i veckan (handelslista, köra till träning, helgplaner).

 

Några tips för den som tycker att det finns för mycket därute och som vill organisera upp sin bujo inför 2018!

 • Du kan använda post-it lappar för att märka eller flytta runt vilka sidor man vill ha med i början på din boken så du inte börjar skriva och först senare kom ihåg att ha med vilka drömmar du har inför det nya året. Det kan och vara nivån av sitt liv (level 10 life) och hur man ska förbättra dem nivåerna, nyårslöften och citat för att hålla motivationen uppe eller kanske 18 saker att hinna med under 2018.
 • Det är viktigt att förstå att systemet inte är linjärt, så att fortsätta sina mål eller utvärdera dem mitt i allt är inga konstigheter! Utnyttja index sidorna redan från början och oroa dig inte om det inte blir i den ordning som verkar logisk!
 • Vad händer när man missar en dag eller vecka? Ingenting. Du börjar igen, om du fortfarande vill och utgår med nuläget som startposition. Tappar man några dagar så kanske man inser att just den metoden inte är för dig eller att planeringen är för strikt. Tar lärdom av det.

Jag kommer framöver ha med en hel guide i hur jag kommer organisera inför 2018 och hur jag ska komma fram till vad jag vill göra med året framför mig som jag hoppas kommer inspirera fler till att starta upp sin egen bujo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s