Bullet Journal · Inspiration · Tips

3 enkla tips till den överväldigade nybörjaren

Jag, precis som många andra som börjar med bullet journaling, har haft svårt att inte gå all in och göra snygga uppslag, ha en massa bilder och känt pressen av att hålla det snyggt och ”instagram värdigt”. Efter att ha gjort detta i ca 2 år har jag listat ut vad som fungerar och vad som inte gör det för mig, trots att jag vill ha med allt.

Poängen med en bullet journal är bland annat att hitta ett sätt som får dig att vara mer effektiv, kunna fokusera på nuet och samtidigt kunna planera det viktigaste i god tid. Att verkligen zooma in på de saker som kommer göra skillnad kräver inte att du kan rita, måla eller skriva snyggt även om en av anledningarna till att populariteten har exploderat! Det handlar om att man kan göra sin kalender helt personlig. Du gör så mycket eller lite du vill. Det är lite det som gör det kul, men låt dig inte se minimalism som ett misslyckande!

sep

Idag gör jag inte alls så avancerade uppslag som jag gjorde i början, det funkar helt enkelt inte för mig att lägga mer tid på design än på vad jag faktiskt ska göra innan jag ens planerat det. Jag föredrar att gå in i efterhand och lägga till lite saker för att piffa upp det lite, för det är ju ändå det som är kul med den. Den balansen är en av de saker jag listat ut efterhand och det är det som gör systemet så fantastiskt fortfarande! Det utvecklas hela tiden och jag kan testa nya saker utan att det stör eller kommer i vägen för annat.

Hur hittar man balansen?
Här är de 3 enklaste tipsen på hur jag hittat den:

  • Hitta inspiration och testa, testa, testa! …men låt det ta tid.
    Instagram (mitt föredragna forum), Pintrest, Tumblr, Youtube och google, det finns massor av forum där folk delar, visar upp och inspirerar varandra med bilder, uppslag och veckovyer. Detta är en av sakerna jag älskar med bullet journals, gemenskapen är enorm och genom att se oss omkring och testa kan vi hitta vad som fungerar och inte samtidigt som du gör den personlig! Funkar det inte med att ha blommor och tejp på varje sida så är det också ok. Tanken är att det ska funkar för dig. Kolla in ”minimalistbujo” för mer inspiration på dina forum!
  • Fundera på vad du behöver samla.
    Det som har fått mig att verkligen fastna för bullet journaling är att systemet inte är linjärt, utan man ”trådar” det. Det du behöver samlas ändå. Vad det än är du behöver skriva upp eller ner, samla eller ha koll på så kan du få plats med det i din bujo, när som helst. Jag gör så att jag har liknande sidor i början på varje månad eftersom jag vet att jag behöver en kalender, jag vill skriva ner min tacksamhet, ha koll på min budget samt hålla ett öga på mina vanor. Samtidigt har jag också reseplanerare, sparmål och kollektioner som dyker upp lite överallt. Att ha det samlat är nyckelordet!
  • Jämför inte
    Inspireras, men jämför inte. Vi har alla olika behov och de ser olika ut från vecka till vecka, det blir inte lättare att organisera ditt liv genom att jämföra det med andras och deras upplägg. Ha kul hela vägen, våga testa och ändra efterhand!

journal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s